Un membru al comisiei care a numit cei doi judecători la CC nu recunoște obiectivitatea concursului desfășurat
-
25 Iulie 2019 12:45
Deputatul Dinu Plîngău, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități, își exprimă dezacordul, într-o opinie separată, privind desemnarea lui Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu drept candidați la funcția de judecători ai Curții Constituționale (CC).
„Am analizat 15 profiluri ale diferitor candidați. Procesul de selectare s-a axat în exclusivitate pe profesionalismul candidaților și s-a exclus, spre regretul meu, alte două criterii nu mai puțin importante care urmau să stea la baza selectării candidaților, cum ar fi meritocrația și integritatea persoanelor.
În procesul de selectare s-a văzut în mod clar o determinare de a facilita anumiți candidați și a discredita alții, chiar dacă aveau o pregătire profesională identică.
Nu recunosc obiectivitatea evaluărilor făcute ieri și constat că s-a produs un complot asupra independenței justiției, analizând procesele care au avut loc în complexitatea lor.”
În contextul restabilirii lui Ion Druță la șefia Curții Supreme de Justiție, Dinu Plângău mai spune: Ieri s-au produs trei lucruri grave care au stagnat procesul de reformare a instituțiilor statului. Totul a început cu restabilirea lui Ion Druță la șefia Curții Supreme de Justiție, după care a urmat vicierea concursului de selectare a candidaților la Curtea Constituțională și procesul s-a încheiat cu emiterea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale pe uzurparea puterii în stat, emisă de procurorul interimar, Igor Popa.
„În această ordine de idei, reiterez necesitatea evaluării tuturor candidaților la funcția de judecători ai Curții Constituționale după trei criterii: integritate, profesionalism și meritocrație.”
Astfel, acesta va solicita vineri, în ședința plenului Parlamentului Republicii Moldova „să se revenă la trei principii care au stat la baza începuturilor noastre: meritocrație, profesionalism și integritate. Să punem în aplicare Hotărârea Parlamentului cu privire la starea de captivitate a statului și să acționăm dur față de situația creată artificial, altfel, riscăm să oprim procesul de reformare a justiției având o rezistență enormă din partea unor procurori și judecători. Riscăm să ajungem în capcana baronilor controlați de Plahotniuc care mențin controlul asupra organelor de drept din Republica Moldova.”
Amintim că ieri, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului i-a selectat pentru funcțiile de judecători la Curtea Constituțională pe Nicolae Eșanu și pe Vladimir Grosu.
Aceștia urmează să fie votați de Parlament pentru a putea fi numiți în funcții.