Un medicament pe bază de interferon beta ar reduce cu 79% riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 (rezultate preliminare)

  • 20 Iulie 2020 17:20
Un medicament pe bază de interferon beta ar reduce cu 79% riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 (rezultate preliminare)

Un medicament - denumit SNG001 - ar reduce riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 cu 79%, potrivit rezultatelor preliminare date publicității luni de laboratorul britanic care-l produce, Synairgen, informează AFP, preluat de Agerpres.

Acest tratament inhalat folosește interferon beta, o proteină naturală, implicată în răspunsul organismului la virusuri.

Studiul realizat de Universitatea din Southampton pe 101 de pacienți conchide că pacienții tratați cu acest medicament au un risc cu 79% mai mic de a dezvolta forme severe ale bolii - care necesită un aparat pentru a respira sau fatale - decât cei care au primit un placebo. Pacienții tratați cu SNG001 au șanse de peste două ori mai mari de a se vindeca comparativ cu cei care au primit un placebo.

Trei dintre pacienții (6%) tratați cu placebo au murit, în timp ce niciun deces nu a fost raportat în rândul celor tratați cu SNG001.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion relativ mic de pacienți și nu a fost evaluat de alți specialiști, dar el ar putea revoluționa modul în care este tratat COVID-19. Richard Marsden, directorul general al Synairgen, consideră că ar putea fi vorba despre "un pas major înainte".

"Rezultatele confirmă credința noastră că interferonul beta (...) are un potențial imens ca tratament prin inhalare în vederea restabilirii răspunsului imunitar al plămânilor, ameliorând protecția, accelerând recuperarea și combătând impactul virusului SARS-CoV-2", a precizat într-o declarație Tom Wilkinson, profesor de medicină respiratorie la Universitatea din Southampton, care a condus studiul.

Profesorul Stephen Holgate, co-fondator al Synairgen, a subliniat că acest tratament "restabilește capacitatea plămânilor de a neutraliza virusul sau orice mutație a virusului sau co-infecție cu un alt virus respirator, cum ar fi gripa sau RSV (un virus respirator comun, n.ed.), așa cum s-ar putea întâmpla iarna în cazul accelerării COVID-19".

Până în prezent, un singur medicament, dexametazona, a dovedit că poate ajuta persoanele infectate cu noul coronavirus. Un alt tratament, antiviralul redemsivir, poate reduce durata spitalizării, dar nu și mortalitatea.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău