Un martor cheie în zborului MH17, capturat de serviciile speciale ucrainene și transferat la Kiev

  • 07 Iulie 2019 14:12
Un martor cheie în zborului MH17, capturat de serviciile speciale ucrainene și transferat la Kiev

La sfârșitul lunii iunie, serviciile speciale ucrainene au efectuat o operațiune pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), controlat de formațiuni armate pro-ruse. Ofițerii serviciilor speciale ucrainene l-au capturat și extras din teritoriile ocupate pe fostul comandant al apărării antiaeriene din orașul Snejnoe, Vladimir Țemak.

La Snejnoe a fost reperat complexul antirachetă ”Buk” care, în vara anului 2014, a doborat avionul companiei Malaysian Aerlines, amintește Pagina de Rusia, precizând că, astfel, Țemah este un posobil martor cheie în investigarea acestei crime.

Reținerea lui Vladimir Țemah a fost confirmata de avocatul său din Kiev și fiica sa, care locuiește pe teritoriul DNR, relateaza BBC.

Fost militar al forțelor armate ale auto-proclamatei DNR, Țemah a fost reținut în apartamentul său din orașul Snejnoe pe 27 iunie, după care a fost transferat clandestin pe teritoriul controlat de armata ucraineană.

La 29 iunie, Curtea Districtuală din Kiev a decis arestarea sa pentru doua luni.

Fiica lui Vladimir Țemah, Maria, a spus că mama sa, care s-a întors de la serviciu pe 27 iunie seara, a găsit acasă urme de sânge și luptă si a alertat imediat autoritatile separatiste. În seara zilei de 28 iunie, ea a primit o scrisoare de la un avocat din Kiev care informa că o instanța ucraineana a decis arestarea lui Țemah.

Acesta a fost acuzat în temeiul articolului 258-3 Partea 1 din Codul penal al Ucrainei („Crearea unui grup terorist sau a unei organizații teroriste”) si risca o pedeapsa cu închisoare de cincisprezece ani.

Operațiunea serviciilor speciale ucrainene a fost efectuata adânc în spatele liniei de contact. Snejnoe se afla la 20 km de granița cu Rusia, iar cel mai apropiat punct de pe linia de contact este la aproximativ 45 km.

Maria Țemah crede ca retinerea tatălui său ale legatura cu evenimentele din 2014, când el era ”comandantul Forțelor Aeriene de Apărare” din Snejnnoe. În acest oraș a fost înregistrata deplasarea unui sistem „Buk”, chiar înainte ca avionul de pasageri să fie doborat.

Fost combatant în Afganistan în cadrul armatei sovietice, Vladimir Țemah a participat activ la ostilitățile din Donbas in vara și toamna anului 2014. A condus unitatea antiaeriana ZU-23, cu baza în orașul Senjnoe.

O sursă apropiată comandamentului forțelor armate din DNR a declarat că operațiunea de capturare a lui Țemah nu a fost efectuată de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), ci de o unitate a forțelor de operațiuni speciale (SSO) a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău