Un manuscris descoperit în 1961 la Sibiu dezvăluie desene și date tehnice detaliate ale rachetelor

  • 13 Februarie 2018 13:50
Un manuscris descoperit în 1961 la Sibiu dezvăluie desene și date tehnice detaliate ale rachetelor

Rachetele spațiale sunt ceva obișnuit în epoca noastră, sau așa credem noi. În 1961, dr. Doru Todericiu, profesor de Științe și Tehnologie la Universitatea din București, a descoperit un vechi document numit Manuscrisul de la Sibiu.

Este un text de 450 de pagini, legat într-un singur volum mare, datând din 1570, care conține date tehnice despre rachete, artilerie și balistică și explică în detaliu cum se asamblează o rachetă, în trei etape.

Cartea veche este plină de desene și date tehnice și descrieri detaliate ale rachetelor în trepte. A fost scrisă în întregime în limba germană, dar originea documentului rămâne un mister, în ciuda apariției sale în România. Documentul a fost, în cele din urmă, publicat în 1967, într-o revistă istorică românească, sub numele de "Manuscrisul de la Sibiu". A treia parte a Manuscrisului de la Sibiu conține un raport detaliat al unei „sulițe zburătoare", cu o rază de acțiune considerabilă și eficientă, și al lansării unei rachete în trepte, cu combustibil solid, în orașul Sibiu, unde se crede că mii de oameni ar fi asistat la evenimentul încheiat cu succes deplin, în 1555.

Nu se știe încă exact cine ar fi scris acest manuscris misterios, dar îi este temporar atribuit lui Conrad Haas, un om de știință român, care și-a pus amprenta asupra domeniului științific din țară; se crede că el a fost prima persoană care a conceptualizat rachetele în trepte. Se spune că era un inginer militar sas din Austria sau din Transilvania, iar în manuscrisul său, el plasează, în acel moment din istorie, o tehnologie care s-a materializat abia la mijlocul secolului al XX-lea. Mulți speculează ideea că limba utilizată și vocabularul ar putea fi chiar mai vechi de secolul al XVI-lea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău