Un lot de mere din Republica Moldova a fost exportat în Suedia

  • 23 Mai 14:05
Un lot de mere din Republica Moldova a fost exportat în Suedia

O companie din Republica Moldova a livrat recent în Suedia 20 de tone de mere moldovenești de soiul Granny Smith. Fructele vor fi comercializate în rețelele de magazine și la piețele locale din țara scandinavă, transmite MOLDPRES.

Potrivit Asociației „Moldova Fruct”, parteneriatul comercial cu importatorul suedez a fost stabilit la expoziția Freskon de la Salonic, Grecia. „Din cerințe mai specifice, au fost solicitate lăzi de 13 kg cu alveole și a fost nevoie de certificări GLOBALG.A.P. și GRASP. Cine se află în Suedia poate să se delecteze cu o calitate superioară a merelor produse cu drag și să susțină producătorul autohton, de acasă”, a comunicat directorul companiei exportatoare.

Suedia, ca și restul țărilor scandinave, este dependentă de importul de mere. Valoarea totală a importurilor de mere ale Suediei, de 89 de milioane de euro în 2020, este mai mare decât cea a majorității țărilor europene. În lipsa unei producții locale substanțiale, importul de mere este relativ stabil. Aproape 80% din merele consumate sunt importate. Majoritatea merelor provin din țările europene, dar există și importuri în afara sezonului, preponderent din Chile și Noua Zeelandă, precum și importuri în creștere din Ucraina.

Dacă în 2020 merele moldovenești au fost exportate în 11 țări, anul trecut acestea au ajuns la 30 de destinații. La începutul anului curent, primul container cu mere moldovenești din recolta anului trecut a ajuns în India.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
19,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:68 %
Vint:7,2 m/s
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău