Un jurnalist american ar fi fost executat de jihadiștii din Irak

  • 20 August 2014 14:53
Un jurnalist american ar fi fost executat de jihadiștii din Irak

Un jurnalist american răpit în Siria în 2012 pare să fi fost ucis de jihadiștii Statului Islamic, care au postat pe internet filmul execuției.

Un jurnalist american răpit în Siria în 2012 pare să fi fost ucis de jihadiștii Statului Islamic, care au postat pe internet filmul execuției.

Aceasta ar fi avut loc ca represalii la decizia președintelui Barack Obama de a autoriza bombardarea unor poziții ale jihadiștilor în Irak.

Este prima execuție filmată a unui cetățean american de la declanșarea conflictului din Siria.

Înregistrarea, care nu a fost autentificată până acum de serviciile de informații americane, este intitulată "Un mesaj către America".

Filmul, de aproape cinci minute, prezintă discursul prin care președintele Barack Obama a anunțat că a autorizat atacarea pozițiilor Statului Islamic, urmat de imagini cu bombardarea unor ținte și o filmare în deșert, în care James Foley, îmbrăcat în portocaliu, transmite un mesaj către familie.

Un terorist mascat, care pare să aibă accent britanic, transmite un mesaj scurt în care afirmă că Statele Unite se luptă cu un califat recunoscut de numeroși musulmani, apoi îl ucide pe Foley prin decapitare.

Următoarea imagine este a jurnalistului Steven Sotloff, dispărut în Siria în 2013.

Sotloff este îmbrăcat tot în portocaliu, iar teroristul avertizează că soarta lui depinde de următoarea decizie a lui Obama.

Statul Islamic și-a ucis frecvent prizonierii din Siria prin decapitare, însă este pentru prima oară când face acest lucru cu un cetățean american și postează înregistrarea pe internet.

Costumele portocalii în care erau îmbrăcați aceștia le imitau pe cele ale prizonierilor Al Qaida de la Guantanamo.

Statul Islamic ocupă nordul și estul Siriei, precum și vestul și nordul Irakului, iar ofensiva sa împotriva Regiunii Autonome Kurde și persecutarea minorităților religioase au determinat Statele Unite să intervină cu lovituri aeriene.

De altfel, ajutorul american a permis o primă victorie a forțelor kurde, care au reușit să recaptureze barajul Mosul.

James Foley, în vârstă de 40 de ani, dispăruse în Siria în noiembrie 2012.

El lucra în Orientul Mijlociu de cinci ani și relatase din teren și despre conflictul din Libia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău