Un judecător respins de patru ori de doi președinți vrea să acceadă într-o funcție administrativă (anticoruptie.md)

  • 12 August 2020 18:12
Un judecător respins de patru ori de doi președinți vrea să acceadă într-o funcție administrativă  (anticoruptie.md)

Magistratul Ștefan Starciuc de la Curtea de Apel Comrat, unul dintre judecătorii respinși de patru ori de către președinții Vladimir Voronin și Nicolae Timofti, vrea să fie promovat în funcție administrativă. Dosarul său va fi examinat de membrii Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor, subordonat CSM, în ședința de vineri., scrie anticoruptie.md

Respins de două ori de Voronin

Ștefan Starciuc a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Cantemir în februarie 2004. În 2007, acesta a fost propus la funcția de președinte al instanței respective. Președintele de atunci al țării, Vladimir Voronin nu l-a acceptat însă, menționând că Starciuc ar avea o reputație pătată. „În perioada activității sale în cadrul Oficiului de Executare Cantemir al Departamentului de Executare, dânsul a fost implicat în acțiuni dubioase, manifestate prin diminuarea prețului de vânzare a unei încăperi ce aparținea Apă-Canal Cantemir. El a intervenit pe lângă colaboratorii CCCEC (actualul CNA – n.r.) în scopul neadmiterii ca acest caz să fie elucidat.

De asemenea, în perioada exercitării funcției de judecător, în timpul examinării unui dosar penal pe numele inculpatului Corcimari, care a deținut funcția de șef al Secției asistență socială a Consiliului Raional Cantemir, Ștefan Starciuc a condiționat achitarea inculpatului și restabilirea lui în funcția deținută anterior prin oferirea unei recompense materiale”, scrie în documentul semnat de Vladimir Voronin. Atunci Starciuc nu a mai ajuns președinte. În 2009, Voronin l-a respins din nou, după ce CSM a propus să fie numit judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Pe lângă argumentele din 2007, în 2009 președintele și-a motivat refuzul prin faptul că „printre avocații din raionul Cantemir, domnul Starciuc este cunoscut drept o persoană prin intermediul căreia pot fi clasate dosare penale, pot fi diminuate sentințele penale, precum și favorizată soluționarea cauzelor civile, contra unei sume de bani care este încasată prin intermediari”. În ciuda acestor acuzații, cu ajutorul CSM, care l-a propus repetat spre numire, în septembrie 2009, Ștefan Starciuc a fost numit de Voronin judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Refuzat repetat de Timofti

Ștefan Starciuc a ajuns și în vizorul președintelui Nicolae Timofti. Magistratul a fost propus la funcția de judecător la Curtea de Apel Comrat. Nicolae Timofti nu l-a acceptat, cerând Consiliului Superior al Magistraturii să-l verifice suplimentar. „Datele ce se conțin în sesizarea Serviciului de Informații și Securitate vizează integritatea persoanei propuse pentru numirea în funcția de judecător la Curtea de Apel Comrat și generează suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunțate de către acesta”, se arată în actul lui Nicolae Timofti.

În aprilie 2015, Consiliul a înaintat repetat candidature lui Starciuc președintelui. „Constat o situație paradoxală în CSM – organ care exercită autoadministrarea judecătorească, nu a examinat conținutul avizelor consultative ale organului de verificare a titularilor și a candidaților la funcții publice – Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Cu atât mai mult că inițierea verificării suplimentare a candidaților menționați a fost dispusă de către însuși CSM”, se arată în scrisoarea lui Timofti prin care a informat Consiliul că respinge din nou candidatura lui Starciuc.

Mai multe detalii pe anticoruptie.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău