Un judecător american refuză să închidă procedurile judiciare demarate împotriva regizorului Roman Polanski

  • 19 August 2017 17:47
Un judecător american refuză să închidă procedurile judiciare demarate împotriva regizorului Roman Polanski

Un judecător din Los Angeles a refuzat, într-o decizie pronunțată vineri, să închidă procedurile judiciare demarate împotriva regizorului franco-polonez Roman Polanski, acuzat că a întreținut raporturi sexuale cu o minoră, în pofida cererilor formulate de acuzat și victima lui, informează AFP.

"Acuzatul din acest proces este un fugar care refuză să execute ordinele tribunalelor", a afirmat judecătorul Scott Gordon în decizia lui de vineri.

După părerea judecătorului american, chiar dacă închiderea procesului ar fi benefică pentru victimă, Samantha Geimer, "societatea are interesul ca o justiție echitabilă să fie făcută, fapt care nu poate fi îndeplinit decât prin continuarea procedurilor judiciare".

Samantha Geimer, în prezent în vârstă de 54 de ani, avea 13 ani în momentul producerii faptelor. Ea a implorat justiția americană în luna iunie, în sala unui tribunal, "să închidă acest caz", declarând că procedurile interminabile îi afectează viața și că ea l-a iertat pe agresor. 

Samantha Geimer

Potrivit judecătorului, aceste declarații ar dovedi însă contrariul, deoarece refuzul acuzatului de a respecta deciziile tribunalului și de a se prezenta în instanță pentru a-și primi condamnarea au avut un impact "îndelungat și traumatizant" asupra vieții Samanthei Geimer.

În decizia lui de vineri, judecătorul Scott Gordon a afirmat, de asemenea, că Roman Polanski, "prin intermediul avocaților săi, își continuă atacurile împotriva oricărui magistrat însărcinat cu judecarea dosarului" și că "o astfel de conduită nu constituie o bază ce ar putea să permită închiderea procedurilor judiciare".

Harland Braun, avocatul cunoscutului regizor franco-polonez, autorul unor filme celebre precum "Chinatown" și "Rosemary's Baby", a spus că "nu înțelege" decizia judecătorului Scott Gordon: "De ce sistemul judiciar nu poate pune capăt unei situații foarte simple?", a declarat avocatul, deplângând "nebunia din jurul acestui proces".

El a repetat că, după părerea sa, litigiul ar putea fi reglat prin anularea unui mandat de arestare emis pe numele lui Roman Polanski, fapt ce i-ar permite acestuia să se prezinte la Los Angeles pentru a fi condamnat la 334 de zile de detenție, o pedeapsă pe care cineastul a executat-o deja în Statele Unite și în Elveția.

Regizorul franco-polonez, premiat cu Oscar pentru filmul "Pianistul", a petrecut două luni în închisoare în Elveția, apoi opt luni în arest la domiciliu, în reședința lui din Gstaad, în urma arestării sale pe aeroportul din Zurich în 2009, în baza unui mandat internațional emis de justiția americană.

Roman Polanski, care a împlinit vineri vârsta de 84 de ani, este acuzat că a drogat-o pe Samantha Geimer și că a violat-o pe adolescentă în reședința pe care Jack Nicholson o deținea în Los Angeles în 1977, în timp ce actorul era plecat într-o vacanță.

Roman Polanski a recunoscut că a întreținut relații sexuale ilegale cu o minoră și, în schimbul acestei mărturisiri, judecătorul din epocă a acceptat renunțarea la alte capete de acuzare mai grave, în special acela care se referă la comiterea unui viol asociat cu furnizarea și folosirea de droguri. Acordul judiciar a fost obținut cu consimțământul familiei și avocaților victimei.

După 42 de zile de detenție, în timpul cărora a fost supus unei examinări psihologice, regizorul a fost eliberat, pentru a putea să finalizeze filmările pentru un lungmetraj.

Potrivit documentelor depuse în instanță de avocatul Harland Braun, Roman Polanski a obținut din partea judecătorului din epocă acceptarea ipotezei potrivit căreia cele șase săptămâni petrecute deja în detenție ar reprezenta singura pedeapsă pe care ar trebui să o execute.

Însă, în 1978, convins că judecătorul de atunci urma să revină asupra acelei promisiuni și că îl va trimite la închisoare, probabil pentru câteva decenii, regizorul a fugit în Franța.

Roman Polanski, căsătorit în prezent cu actrița Emmanuelle Seigner, cu care are doi copii, a refuzat de atunci în mod constant să revină în Statele Unite fără ca instanța americană să îi prezinte garanția că nu va fi încarcerat.

O a treia femeie l-a acuzat pe renumitul cineast în această săptămână. Identificată doar cu prenumele Robin, ea a declarat într-o conferință de presă, la Los Angeles, marți, că a fost "abuzată sexual" de Roman Polanski în 1973, când avea vârsta de 16 ani.

În 2010, actrița britanică Charlotte Lewis a declarat la rândul ei că regizorul franco-polonez a forțat-o să întrețină un raport sexual atunci când ea avea 16 ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
11 °C
câțiva nori
Umiditate:23 %
Vint:4,1 m/s
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
11 °C
Thu
14 °C
Fri
12 °C

Curs oficial BNM 05 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău