Un incident produs la sol ar putea întârzia primul zbor cu astronauți la bord al capsulei Crew Dragon

  • 22 Aprilie 2019 11:01
Un incident produs la sol ar putea întârzia primul zbor cu astronauți la bord al capsulei Crew Dragon

Un incident misterios s-a produs sâmbătă în timpul unui test efectuat la sol, la baza spațială Cape Canaveral din Florida, în care a fost implicată capsula Crew Dragon, dezvoltată de compania SpaceX pentru a transporta echipaje de astronauți americani în spațiu până la sfârșitul acestui an, au anunțat reprezentanții SpaceX și NASA, citați de AFP.

"SpaceX a realizat o serie de teste ale motoarelor pe vehiculul nostru de testare Crew Dragon în baza noastră de testare de la Cape Canaveral. Testele inițiale s-au derulat normal, însă testul final s-a terminat cu o anomalie în situl de testare", a precizat un purtător de cuvânt al companiei SpaceX.

Întrebat de jurnaliști dacă a fost vorba despre o explozie, același purtător de cuvânt - la fel ca reprezentanții NASA - a refuzat să facă alte comentarii. Însă un jurnalist al site-ului Florida Today a fotografiat un nor de fum negru deasupra bazei din Cape Canaveral, sâmbătă.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a precizat doar că agenția spațială americană a fost informată în legătură cu acea "anomalie".

"Acesta este motivul pentru care facem teste. Ne vom învăța lecția și vom face ajustările necesare pentru ca programul zborurilor comerciale să progreseze în condiții de securitate deplină", a precizat el într-un mesaj pe Twitter.

Capsula Crew Dragon a realizat un test major în spațiu în luna martie, când a reușit un zbor dus-întors pe orbită fără echipaj uman, petrecând aproape o săptămână conectată la Stația Spațială Internațională (ISS).

Acel succes părea să îi asigure pe specialiști că primul zbor al capsulei cu echipaj uman ar putea avea loc înainte de sfârșitul acestui an.

Capsula CrewDragon este echipată cu opt propulsoare (denumite SuperDraco), utilizabile și ca sistem de salvare în caz de urgență: de exemplu, dacă racheta purtătoare are o problemă, capsula se desprinde de ea cu mare viteză grație propulsoarelor sale, pentru a-i readuce pe astronauți pe Terra în condiții de siguranță. Motoarele capsulei au fost realizate cu ajutorul unei imprimante 3D.

NASA mizează pe capsula Dragon, dezvoltată de SpaceX, și pe capsula Starliner, construită de Boeing, pentru a asigura transportul echipajelor de astronauți americani spre ISS, asigurat din 2011 de către Rusia.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău