Un incident produs la sol ar putea întârzia primul zbor cu astronauţi la bord al capsulei Crew Dragon

  • 22 Aprilie 2019 11:01
Un incident produs la sol ar putea întârzia primul zbor cu astronauţi la bord al capsulei Crew Dragon

Un incident misterios s-a produs sâmbătă în timpul unui test efectuat la sol, la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, în care a fost implicată capsula Crew Dragon, dezvoltată de compania SpaceX pentru a transporta echipaje de astronauţi americani în spaţiu până la sfârşitul acestui an, au anunţat reprezentanţii SpaceX şi NASA, citaţi de AFP.

"SpaceX a realizat o serie de teste ale motoarelor pe vehiculul nostru de testare Crew Dragon în baza noastră de testare de la Cape Canaveral. Testele iniţiale s-au derulat normal, însă testul final s-a terminat cu o anomalie în situl de testare", a precizat un purtător de cuvânt al companiei SpaceX.

Întrebat de jurnalişti dacă a fost vorba despre o explozie, acelaşi purtător de cuvânt - la fel ca reprezentanţii NASA - a refuzat să facă alte comentarii. Însă un jurnalist al site-ului Florida Today a fotografiat un nor de fum negru deasupra bazei din Cape Canaveral, sâmbătă.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a precizat doar că agenţia spaţială americană a fost informată în legătură cu acea "anomalie".

"Acesta este motivul pentru care facem teste. Ne vom învăţa lecţia şi vom face ajustările necesare pentru ca programul zborurilor comerciale să progreseze în condiţii de securitate deplină", a precizat el într-un mesaj pe Twitter.

Capsula Crew Dragon a realizat un test major în spaţiu în luna martie, când a reuşit un zbor dus-întors pe orbită fără echipaj uman, petrecând aproape o săptămână conectată la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Acel succes părea să îi asigure pe specialişti că primul zbor al capsulei cu echipaj uman ar putea avea loc înainte de sfârşitul acestui an.

Capsula CrewDragon este echipată cu opt propulsoare (denumite SuperDraco), utilizabile şi ca sistem de salvare în caz de urgenţă: de exemplu, dacă racheta purtătoare are o problemă, capsula se desprinde de ea cu mare viteză graţie propulsoarelor sale, pentru a-i readuce pe astronauţi pe Terra în condiţii de siguranţă. Motoarele capsulei au fost realizate cu ajutorul unei imprimante 3D.

NASA mizează pe capsula Dragon, dezvoltată de SpaceX, şi pe capsula Starliner, construită de Boeing, pentru a asigura transportul echipajelor de astronauţi americani spre ISS, asigurat din 2011 de către Rusia.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ştiri * Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
1,3 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:2,1 m/s
Sun
7 °C
Mon
8 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C
Thu
8 °C

Curs oficial BNM 29 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 -0.0000
USD 17.7711 -0.0000
RON 4.0440 -0.0000
UAH 0.7243 -0.0000
RUB 0.2704 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău