Un grup de inițiativă din Osetia de Sud va organiza un referendum privind intrarea republicii în componența Rusiei
-
07 Aprilie 2022 11:49
Comisia Electorală Centrală (CEC) a Osetiei de Sud a înregistrat un grup de inițiativă, care include 26 de personalități publice și politice, responsabil de organizarea unui referendum privind intrarea republicii în componența Rusiei, a declarat pentru Interfax reprezentantul CEC din Osetia de Sud, Igor Ciociev.
Potrivit lui Ciociev, ședința CEC a avut loc miercuri seară, iar de îndată ce grupul de inițiativă responsabil de desfășurarea unui referendum pentru aderarea Republicii Osetia de Sud la Rusia primește aprobarea de înregistrare, acesta chiar de mâine poate începe strângerea de semnături, fiind necesare cel puțin o mie de semnături. ''Din grupul de inițiativă fac parte patru președinți ai republicii: actualul președinte Anatoli Bibilov, foștii președinți Ludvig Cibirov, Eduard Kokoitî, Leonid Tibilov, în total de 26 de persoane, personalități politice și publice'', a mai declarat el.
Petiția a fost transmisă în conformitate cu paragraful 4 al Articolului 8 din Legea privind Constituția ''Cu privire la Referendumul Republicii Osetia de Sud''. Întrebarea propusă pentru a fi inclusă pe buletinul de vot de la referendum este: ''Susțineți unificarea Republicii Osetia de Sud cu Rusia?''. Din momentul primirii înregistrării, grupul de inițiativă are dreptul să înceapă în mod voluntar și independent strângerea de semnături în sprijinul organizării unui referendum în termen de trei luni.
După încheierea strângerii semnăturilor, CEC verifică toate documentele în termen de 15 zile și transmite președintelui concluziile sale. Președintele Osetiei de Sud, în termen de zece zile de la data primirii documentelor, le transmite Curții Supreme a republicii o cerere în aceste sens. Curtea Supremă verifică respectarea prevederilor Constituției și transmite decizia sa președintelui republicii, în termen de 14 zile, care este publicată imediat. În cazul unei decizii pozitive a Curții Supreme, președintele este obligat să stabilească data referendumului în termen de zece zile. În cazul unei decizii negative a Curții Supreme, toate procedurile sunt anulate.
Sursa: RADOR