Un grup de autori și interpreți solicită demiterea directorului AGEPI, Lilia Bolocan

  • 25 Iunie 2019 13:54
Un grup de autori și interpreți solicită demiterea directorului AGEPI, Lilia Bolocan

Autori, interpreți și alți titulari de drepturi, care reprezintă Asociația Națională „Copyright”, susțin că sunt „captivi ai cercului vicios al corupției”.

Marți, 26 iunie, la o conferință de presă la IPN, aceștia au solicitat premierului Maia Sandu să o demită pe Lilia Bolocan din funcția de director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI).

Compozitorul Leon Știrbu a dat citire unei declarații aprobate la Adunarea Generală a asociației, în care se menționează că directorul AGEPI, Lilia Bolocan, acționează în mod vădit în detrimentul autorilor, interpreților și a altor titulari de drepturi. „Asta este contrar funcției directe de protejare, de protecție de către AGEPI, a proprietății intelectuale prevăzute de lege”, se spune în declarație.

Semnatarii susțin că această situație „este fără precedent, total ieșită din comun și revoltătoare la maximum”. Aceștia menționează că Lilia Bolocan a ajuns să ceară „prin amenințări și șantaj” de la Asociația „Copyright” renunțarea la o acțiune judecătorească cu un agent economic care nu dorea să achite autorilor și interpreților remunerația prevăzută de lege.

În declarație se mai spune că Asociația a refuzat să acționeze în detrimentul drepturilor și intereselor titularilor de drepturi, iar la scurt timp i-a fost retrasă autorizația de colectare a remunerației compensatorie, pe care o achită persoanele fizice și juridice care produc sau importă echipament și suporturi materiale utilizate pentru reproducerea operelor publicate legal.

Reprezentanții „Copyright” solicită conducerii Republicii Moldova înlocuirea Liliei Bolocan cu un profesionist în domeniu, „care să readucă activitatea AGEPI în cadrul legal și profesionist, în interesul titularilor de drepturi de autor și conexe”.

Asociația Națională „Copyright” este o organizație de gestiune colectivă a drepturilor de autor și drepturilor conexe din Republica Moldova, înregistrată în 2004. Conform statutului, Asociația are ca activitate principală gestiunea pe principii colective a  drepturilor patrimoniale de autor și conexe. Asociația are peste zece de mii de membri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău