Un genetician laureat cu Nobel, rămas fără titluri onorifice în urma unor afirmații rasiste

  • 14 Ianuarie 2019 11:55
Un genetician laureat cu Nobel, rămas fără titluri onorifice în urma unor afirmații rasiste

Cercetătorului James Watson, laureat al premiului Nobel, colaborator la descoperirea structurii de dublu helix a ADN-ului și părintele proiectului genomului uman, i-au fost retrase toate distincțiile de către laboratorul la care a fost angajat, în urma unor afirmații ''reprobabile'' referitoare la rasă și etnie, informează duminică Xinhua.

Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), instituția din New York în cadrul căreia Watson a lucrat timp de aproape patru decenii, spune că a luat această decizie ca răspuns la afirmațiile făcute de omul de știință într-un documentar de televiziune difuzat la începutul acestei luni.

Geneticianul în vârstă de 90 de ani a demisionat din instituție în 2007 după ce a declarat pentru un ziar din Marea Britanie că oamenii de origine africană au o inteligență mai redusă.

Într-un nou documentar, difuzat de PBS, intitulat ''American Masters: Decoding Watson'', întrebat care este opinia sa asupra rasei la un deceniu după ce a a părăsit laboratorul newyorkez, Watson spune că nu se dezice de opiniile anterioare, citând diferențe în rezultatele testelor IQ pentru a argumenta inferioritatea persoanelor de culoare.

Deși cercetătorul și-a exprimat, de asemenea, speranța ca toată lumea ar trebui să fie egală, a adăugat că ''cei care au avut de-a face cu angajați de culoare au ajuns la concluzia că acest lucru nu este adevărat''.

"Declarațiile lui Watson sunt reprobabile, fără fundament științific și nu reprezintă, în niciun caz, opiniile CSHL, ale administratorilor acestuia, angajaților sau studenților. Laboratorul condamnă folosirea eronată a științei pentru a justifica prejudecățile", a precizat laboratorul într-o declarație comunicată vineri, înainte de a-i retrage trei titluri omului de știință: profesor emerit, profesor emerit ''Oliver R. Grace'' și administrator onorific.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău