Un fost procuror nu este de acord să achite pentru polița medicală și a sesizat Curtea Constituțională

  • 10 Septembrie 2018 16:42
Un fost procuror nu este de acord să achite pentru polița medicală și a sesizat Curtea Constituțională

Un fost procuror, care în prezent activează în calitate de avocat, a solicitat Curții Constituționale să examineze constituționalitatea prevederilor art. 10 alin. (2 ) lit. a) și b) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală. Mai exact, apărătorul se referă la sintagmele ”inclusiv și avocații”, ”și al avocaților”, ”de la data obținerii licenței de avocat”, scrie Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, prevederile legale stipulează că avocații sunt obligați să se înregistreze ca plătitor de prime de asigurare obligatorie de asistență medicală la agenția teritorială a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină în termen de o lună de la data eliberării licenței de avocat. Apărătorii trebuie să achite primele de asigurare în mărimea, în modul și în termenele stabilite de legislație.

Autorul sesizării spune că această normă este în contradicție cu prevederile art. 16 alin. 2) din Constituție. Și anume că, toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere sau de origine socială.

Confom informațiilor indicate în sesizare, persoana, care a activat peste 30 de ani în calitate de procuror, este inclusă în Lista de evidență nominală a persoanelor neangajate asigurate din bugetului de stat. Adică, fiind pensionar, beneficiază de asigurare medicală din partea Guvernului. Totuși, Compania Națională de Asigurări în Medicină s-a adresat în instanță pentru a obliga avocatul să achite prima de asigurare, după ce și-a luat licența de apărător, conform prevederilor legale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău