Un fost prim-ministru italian spune că UE va avea nevoie de încă 1000 de miliarde de euro pentru a se redresa

  • 20 Aprilie 2020 20:00
Un fost prim-ministru italian spune că UE va avea nevoie de încă 1000 de miliarde de euro pentru a se redresa

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să lanseze încă un ajutor suplimentar, în valoare de 1.000 de miliarde de euro (1.100 miliarde de dolari), pentru a repara pagubele economice provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), a afirmat luni comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, transmit DPA și Reuters, citate de Agerpres.

„Eurogrupul (miniștrii de Finanțe din zona euro) a făcut acum propuneri pentru un ajutor de peste 500 de miliarde de euro pentru a finanța sistemele de îngrijire a sănătății, programul de lucru redus și pentru a ajuta IMM-urile. Aceasta este suma previzionată de care avem nevoie pentru a face față acum situației”, a declarat Gentiloni într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel. El a adăugat că fondurile ar putea fi obținute prin intermediul viitorului buget multianual al UE.

În 9 aprilie, miniștrii de Finanțe din UE au pus la punct un pachet de măsuri în valoare de 540 miliarde de euro. Printre măsuri se numără împrumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate, garanții pentru împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și o schemă pentru finanțarea programelor de șomaj parțial ale statelor membre. Cu toate acestea, miniștrii europeni de Finanțe au lăsat nerezolvată problema împărțirii poverii financiare din cauza lipsei unui acord cu privire la emiterea de obligațiuni comune.

Măsurile pe termen scurt anunțate în urmă cu două săptămâni de miniștrii europeni de Finanțe nu sunt suficiente, a apreciat Gentiloni.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat recent că economia zonei euro ar putea înregistra o contracție de 7,5% în acest an din cauza crizei provocate de pandemie. Publicația spaniolă El Pais a anunțat luni că oficialii de la Madrid au sugerat că ar fi nevoie de un fond de redresare de 1.500 miliarde de euro, pentru a soluționa criza provocată de pandemie.

Comisia Europeană pledează pentru un compromis, un fond special inclus în viitorul buget multianual al UE, pentru perioada 2021 - 2027. Executivul comunitar ar putea lansa bonduri pentru a face împrumuturi de pe piețele financiare pentru acest fond, iar statele membre UE ar fi garanți.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău