Un fost ofițer al serviciilor americane de informații a pledat VINOVAT de spionaj în favoarea Chinei

  • 16 Martie 2019 11:56
Un fost ofițer al serviciilor americane de informații a pledat VINOVAT de spionaj în favoarea Chinei

Departamentul de Stat din Statele Unite a anunțat vineri că un fost ofițer al Agenției de Informații a Apărării a pledat vinovat în urma acuzațiilor de tentativă de spionaj în favoarea Chinei, relatează Reuters.

Ofițerul Ron Rockwell Hansen este acuzat că a încercat să transmită informații clasificate Chinei, în schimbul a sute de mii de dolari, fiind agent secret al Guvernului chinez.

Hansen și-a început munca în cadrul Agenției de Informații a Apărării (DIA) în anul 2006, după ce s-a retras din armata americană. În cadrul DIA, acesta era resposabil de recrutarea și coordonarea agenților străini.

A fost recrutat de serviciile de informații din China în anul 2014, conform informațiilor oferite de Departamentul de Stat. Aflat la Beijing, Hansen a intrat în contact cu serviciile chineze de informații și a devenit un agent dublu care susținea că lucrează în interesul Statelor Unite.

Fostul ofițer a fost reținut de FBI în luna iunie, când acesta se afla pe drum spre Aeroportul Internațional Seattle-Tacoma, de unde urma să călătorească în China.

Anchetatorii susțin că acesta a avut întrevederi cu agenți de informații chinezi, pe care nu le-a fi raportat și le-a transmis acestora informații clasificate la care nu ar fi trebuit să aibă acces.

Departamentul de Justiție a informat că Hansen a avut probleme financiare mari între 2013 și 2016, având datorii de sute de mii de dolari. În perioada aceea, Hansen a primit 800.000 de dolari din China, bani pe care i-ar fi transportat în Statele Unite și pe care nu îi putea justifica.

La începutul acestui an, Hansen a fost acuzat de FBI că încerca să obțină informații de la colegii săi despre poziția SUA privind cele Două Corei, cât și operațiunile militare planificate împotriva Chinei, pe care voia să le vândă contactelor sale din China.

Hansen poate primi o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare. Sentința finală va fi dată în 24 septembrie.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău