Un fost ministru al justiției din Ucraina a fost arestat
-
06 Noiembrie 2015 12:39
Un fost ministru al justiției din Ucraina, suspectat de implicare în violențele la adresa mișcării de contestare proeuropeană reprimate în mod sângeros la Kiev, înainte de prăbușirea, în februarie 2014, a regimului fostului președinte Viktor Ianukovici, a fost arestat joi, transmite Agerpres.'Astăzi, fostul ministru al justiției, Olena Lukaș, care se ascundea…
Un fost ministru al justiției din Ucraina, suspectat de implicare în violențele la adresa mișcării de contestare proeuropeană reprimate în mod sângeros la Kiev, înainte de prăbușirea, în februarie 2014, a regimului fostului președinte Viktor Ianukovici, a fost arestat joi, transmite Agerpres.
'Astăzi, fostul ministru al justiției, Olena Lukaș, care se ascundea de justiție, a fost arestată de serviciile noastre', a anunțat Olena Ghitlianska, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), într-o conferință de presă.
Olena Lukaș (născută la Râbnița, în Republica Moldova) este primul ministru din echipa președintelui destituit Ianukovici care a fost arestat după răsturnarea regimului.
Potrivit Olenei Ghitlianska, SBU a răspuns unui ordin al Parchetului General, potrivit căruia 'înalții responsabili ai regimului Ianukovici care au participat la crimele îndreptate împotriva (protestatarilor reuniți în) Maidan trebuie să fie arestați'.
Kievul a cerut anul acesta un mandat internațional împotriva Olenei Lukaș, a precizat procurorului general al Ucrainei, Vladislav Kuțenko. Între timp, 's-a dovedit că ea a revenit în Ucraina și a fost arestată chiar în Kiev', a adăugat Kuțenko, fără a face alte precizări.
Ministru al justiției din iulie 2013 până în februarie 2014, Olena Lukaș este suspectată, de asemenea, de deturnarea a 2,5 milioane de hrivne (circa 102.000 euro) din fondurile publice, potrivit Parchetului.
Arestarea ei intervine în condițiile în care organizații neguvernamentale au denunțat în repetate rânduri ineficiența autorităților ucrainene în a-i deferi justiției pe cei responsabili de violențele din Maidan, în plin centrul Kievului, în special pe autorii băii de sânge din februarie 2014, când aproape o sută de manifestanți au fost uciși în decurs de trei zile. Alți zeci de manifestanți dați dispăruți nu au fost găsiți nici până în ziua de azi.