Un fost deputat atenționează asupra situației producătorilor autohtoni și cere guvernării să elaboreze urgent un program de susținere a acestora

  • 17 Octombrie 2021 10:20
Un fost deputat atenționează asupra situației producătorilor autohtoni și cere guvernării să elaboreze urgent un program de susținere a acestora

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, atenționează asupra situației producătorilor autohtoni și cere guvernării să elaboreze urgent un program de susținere a acestora. În caz contrara, „procesul degradării social-economice și migrației masive foarte curând devine ireversibil”, a subliniat Alexandru Slusari, pe pagina sa de Facebook. El a remarcat creșterea semnificativă a importurilor în ultimele luni și dominația produselor din afara țării pe în magazine, menționând că nu se respectă legea care prevede ca jumătate din produsele agroalimentare pe rafturi ar trebui să fie de origine moldovenească.

În 8 luni importuri au crescut cu 32,5 %. Aproape dublu față de exporturi. Deficitul balanței comerciale a ajuns la cifra astronomică de aproape 2,6 MILIARDE dolari.

Modelul liberal al economiei și comerțului la etapa actuală ucide producătorii autohtoni. Rețelele de supermarketuri, controlate din afara țării, promovează interesele importatorilor și prin politica dură de discaunturi exorbitante discriminează furnizorii locali, mai ales pe cei din sectorul agroindustrial.

Guvernarea, din păcate, nu acționează, chiar dacă producătorii autohtoni demult bat alarma. Nici măcar nu controlează respectarea normei legale, care prevede că minimum 50 % din produsele agroalimentare pe rafturi ar trebui să fie de originea moldovenească.

Dacă în foarte scurt timp autoritățile nu vor elabora și nu vor implementa urgent un Program real privind susținerea producătorilor autohtoni, procesul degradării social-economice și migrației masive foarte curând devine ireversibil”, a punctat Alexandru Slusari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău