Un film documentar despre prima femeie-ofițer din armata română va fi proiectat la Biblioteca Națională
-
04 Mai 2017 10:00
Filmul documentar „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, va fi proiectat vineri, 5 mai, la Chișinău, la Biblioteca Națională. Pelicula, realizată de publicistul gorjean Dorin Brozbă, povestește istoria unei tinere învățătoare din Târgu Jiu care, în timpul Primului Război Mondial, se înrolează voluntar ca infirmieră de companie. Ecaterina Teodoroiu, fiind cunoscută ca prima femeie-ofițer din armata română, și-a sacrificat viața pe câmpul de luptă la 23 de ani.
Filmul este realizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea eroinei, pe frontul din Fitionești-Vrancea, în Primul Război Mondial și va fi prezentat în mai multe localități România și la Chișinău.
Deși părinții i-au dat prenumele de Cătălina, totuși, la școala primară din Târgu Jiu, învățătoarea a înscris-o în catalog cu numele de Ecaterina Teodoroiu, nume folosit ulterior de către viitorul ofițer.
Ecaterina Teodoroiu a activat ca asistentă medicală pe front, iar după moartea fratelui, în brațele sale, obține permisiunea de a lupta pe front. Ea a participat la marile bătălii de la începutul Primului Război Mondial, situațiile dramatice de pe front fiind agravate, în iarna anului 1917, de epidemia de tifos exantematic. Ecaterina Teodoroiu ajunge la Mărășești în fața mitralierelor inamice, unde a căzut eroic, onorând steagul românesc.
La 22 august 1917, unitățile române sunt atacate și surprinse descoperite de unități din Regimentul 40 Rezervă german. În timpul retragerii, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu a fost lovită mortal de gloanțele unei mitraliere germane, pe Dealul Secului, comuna Fitionești, județul Vrancea.