Un extremist sârb, spion pentru Rusia în România

  • 14 Noiembrie 2017 18:17
Un extremist sârb, spion pentru Rusia în România

Cetățeanul sârb Bratislav Zivkovic a fost declarat indezirabil în România, pe o perioadă de 15 ani, a decis marți Curtea de Apel București.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat într-o conferință de presă, marți după-amiază, că Zivkovic Bratislav este comandantul organizației de cetnici din Serbia "Cetniciki Pokret". Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară, cu orientări naționalist-șoviniste.

Sârbul în vârstă de 42 de ani a venit de patru ori în România, fie din Bulgaria sau Ucraina și de fiecare dată a ajuns la Constanța. El a fost surprins în timp ce fotografia radare militare pe coasta Mării Negre și să transmită reperele GPS ale acestora. De asemenea, SRI mai spune că el era extrem de interesat și de baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Marincea a precizat însă că bărbatul nu a obținut informațiile pe care le căuta.

 

În cursul anului 2017, Zivkovic Bratislav s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activități de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri și amenințări la adresa securității naționale. Zivkovic a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României”, a mai spus Marincea.

SRI precizează că acesta are dublă cetățenie, sârbă și rusă, și că între 2012 și 2014 a participat ca parte a separatiștilor pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău