Un extremist sancționat de SUA pentru execuții în masă ale prizonierilor politici e favorit să devină viitorul președinte al Iranului

  • 15 Iunie 12:27
Un extremist sancționat de SUA pentru execuții în masă ale prizonierilor politici e favorit să devină viitorul președinte al Iranului

Ebrahim Raisi, unul dintre judecătorii cei mai loiali regimului teocratic de la Teheran și un „hardliner”, este favorit să câștige alegerile prezidențiale din Iran, de vineri, relatează Reuters, potrivit DIGI24.ro. Raisi este, de asemenea, sancționat din 2019 de Statele Unite încălcări ale drepturilor omului în Iran.

Alegerile prezidențiale din Iran, considerate nici libere, nici corecte, vor avea loc în contextul unei radicalizări care durează deja de ceva ani în politica iraniană și într-o perioadă în care candidații considerați moderați au fost marginalizați, notează sursa citată

Raisi, în vârstă de 60 de ani, este un critic implacabil al Occidentului, iar mentorul său este ayatollahul Ali Khamenei. Analiștii spun că o victorie a lui Raisi i-ar pregăti drumul spre postul suprem în statul iranian.

Raisi este acuzat de organizațiile pentru drepturile omului de abuzuri care se întind pe o perioadă de decenii și a fost numit la conducerea sistemului judiciar din 2019, de Khamenei însuși. Raisi a condus sistemul judiciar iranian în timpul cele mai dure reprimări politice din țară, de la Revoluția Islamică din 1979 și până astăzi.

„Raisi este un pilon al unui sistem care încarcerează, torturează și ucide oameni care critică politicile statului“, spune Hadi Ghaemi, director executiv la Centrul pentru Drepturile Omului în Iran.

Raisi și-a făcut o reputație de „hardliner” al regimului, aflându-se printre cei patru judecători care au condamnat la moarte mii de prizonieri politici în 1988. În jur de 5.000 de oameni au fost executați și aruncați în gropi comune pentru că nu erau suficient de loiali regimului. Iranul nu recunoaște aceste crime. Experții de la ONU spun că Iranul trebuie responsabilizat pentru aceste atrocități pe care le-au numit „crime împotriva umanității”.

Raisi a mai candidat și în 2017, când a pierdut în fața actualului președinte Hassan Rouhani, un moderat care nu mai poate candida în acest an.

„Nu și-ar fi înregistrat candidatura dacă nu ar fi fost convins de șansele sale de reușită, iar decizia a fost ghidată de ayatollah însuși”, spune Kasra Aarabi, analist de politică iraniană.

Majoritatea candidaților moderați și conservatori au fost eliminați din alegeri de Consiliul Gardienilor, organismul establishment-ului islamic iranian care controlează cine are voie să candideze în alegerile din Iran.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,96
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:0,45 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 05 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1695 -0.0820
USD 17.8563 -0.0224
RON 4.3040 -0.0169
UAH 0.6631 -0.0034
RUB 0.2450 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău