Un expert suedez se teme că o întreagă generație riscă să rămână traumatizată de COVID-19 (raport)

  • 09 Martie 2021 16:59
Un expert suedez se teme că o întreagă generație riscă să rămână traumatizată de COVID-19 (raport)

O întreagă generație riscă să rămână traumatizată după pandemia de COVID-19, a avertizat marți directorul general al Agenției de Sănătate Publică din Suedia, relatează Xinhua.

Odată ce efectele vaccinurilor încep să se vadă și pandemia dispare treptat, trebuie să se acorde prioritate sănătății copiilor și tinerilor, a declarat Johan Carlson pentru agenția de presă suedeză TT.

Interviul a coincis cu publicarea raportului anual al organizației suedeze pentru drepturile copilului Bris.

Anul trecut, la linia telefonică de asistență a organizației au fost primite mai multe apeluri ca niciodată.

În timp ce numărul apelurilor a crescut în 2020 cu 16% comparativ cu 2019, cel al copiilor care au solicitat consiliere pentru anxietate a fost mai mare cu 61%.

Numărul copiilor afectați de tristețe și conflicte familiale care au sunat la linia pentru asistență a crescut cu 55%, respectiv 43%.

"Trebuie să fim atenți și să evidențiem problemele rămase în urmă. Una dintre acestea este reprezentantă de afecțiunile fizice și psihice ale copiilor și tinerilor. Dacă nu ne ocupăm de acest lucru, riscăm să pierdem o generație întreagă", a subliniat Carlson.

La începutul pandemiei, Agenția de Sănătate Publică a considerat că măsura de carantină generală ar avea un impact devastator asupra copiilor și adolescenților. Prin urmare, Suedia a ales pentru o strategie diferită de cea pentru care au optat multe alte state, a menționat Carlson.

"Cu cât sunt mai stricte restricțiile, cu atât copiii sunt mai afectați. Am avut întotdeauna în vedere această perspectivă și am făcut compromisuri în consecință", a spus Carlson.

"Acesta este unul dintre principalele motive pentru care am dorit să menținem școlile deschise", a precizat directorul agenției.

"Cu toate că școlile din învățământul secundar superior au făcut trecerea către educația la distanță timp de câteva săptămâni, școlile primare au fost, în principiu, menținute în funcțiune. Cred că acest lucru a fost un factor pozitiv pentru copii", a declarat Johan Carlson.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău