Un europarlamentar propune desemnarea unui Înalt Reprezentant al UE în R. Moldova

  • 05 Aprilie 2016 15:51
Un europarlamentar propune desemnarea unui Înalt Reprezentant al UE în R. Moldova

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan consideră că este necesară desemnarea unui Înalt Reprezentant din partea Uniunii Europene în R. Moldova.

Acesta ar trebui să păstreze permanent dialogul cu autoritățile de la Chișinău, pentru gestionarea parcursului european al Republicii Moldova, transmite AGERPRES.

Siegfried Mureșan ar vrea să lanseze o dezbatere publică la București, dar și la Bruxelles, privind desemnarea unui reprezentant special al Uniunii Europene în fiecare zonă de conflict, printre care se află și Republica Moldova. În opinia sa, UE trebuia să joace un rol mai activ în Republica Moldova în perioada de la căderea Guvernului Streleț, în octombrie anul trecut, până la numirea noului Guvern, și nu doar să se rezume la a monitoriza evoluțiile de la Chișinău. Europarlamentarul român atenționează că Moscova, spre deosebire de Bruxelles, este foarte activă la fiecare etapă în această regiune, fapt care ar pune în pericol succesul politicilor europene în Republica Moldova.

Pe lângă asta, el consideră că în UE există "o ruptură la nivelul tehnic între diplomații care monitorizează situația în state precum Republica Moldova, dar nu au putere de decizie și nu au acces și influență politică asupra factorilor de decizie din acele țări la nivelul cel mai înalt", și Înaltul Reprezentant pe Politică externă al UE, Federica Mogherini.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău