Un diplomat austriac de rang înalt, suspectat că a divulgat documente confidențiale cu privire la noviciok și Skripal unui agent secret, acuzat de spionaj pentru Rusia

  • 30 Octombrie 2021 16:55
Un diplomat austriac de rang înalt, suspectat că a divulgat documente confidențiale cu privire la noviciok și Skripal unui agent secret, acuzat de spionaj pentru Rusia

Johannes Peterlik, ambasador în Indonezia, a fost demis din funcție la jumătatea lui octombrie, în urma deschderii unei ”proceduri judiciare” împotriva sa, potrivit Ministerului austriac de Externe, contactat de AFP,citat de news.ro.

Niciun detaliu nu a fost prezent în mod oficial cu prvire la acuzațile formulate împotriva diplomatului, care a fost secertar general al Ministerului austraic de Externe în perioada 2018-2020, scrie sursa citată

Însă cotidienele Die Presse și Der Standard, care au avut acces la o ordonanță a unui tribunal, scriu că Johannes Peterlik a transmis, în octombrie 2018, documente clasificate unui fost agent secret austriac, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei.

Anchetatorii se bazează pe o înregistrare video în care acest fost funcționar al serviciilor austriece de informații interne (BVT) arată fișierele respective și pe contacte regulate ale acestua cu diplomatul, ale cărui telefon și computer au fost confiscate la începutul lui septembrie.

Autoritățile austriece au primit acest dosar de la Organizația pentru Interdicția Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, în Olanda, iar Johannes Peterlik a cerut să-l consulte.

”Cooperarea internațională în domeniul informațiilor a fost pusă în pericol”, subliniază anchetatorii, citați de Die Presse.

Documentele conțineau informații despre formula noviciok, un produs neurotoxic dezvoltat în scopuri militare în perioada sovietică.

Ele conțineau, de asemenea, informații despre otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skripal, în martie 2018, în orașul Salisbury, în Anglia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău