Un deputat de la București solicită înființarea ICR la Bălți și la Cahul, în Serbia, Bulgaria și Albania

  • 20 Septembrie 2017 02:35
Un deputat de la București solicită înființarea ICR la Bălți și la Cahul, în Serbia, Bulgaria și Albania

Deputatul Constantin Codreanu a cerut în plenului Camerei Deputaților punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 492/2004 privind Institutele Culturale Române de la Kiev, Cernăuți, Belgrad, Moscova și Atena și înființarea unor institute culturale românești noi sau filiale în Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Albania.

Hotărârea de Guvern 492/2004 prevede organizarea și funcționarea în 19 state a 22 de Institute Culturale Românești sau filiale ale acestora la Atena, Beijing, Belgrad, Berlin, Bruxelles, Budapesta, Cernăuți, Chișinău, Istanbul, Kiev, Londra, Lisabona, Madrid, Moscova, New York, Paris, Praga, Viena, Roma, Stockholm, Szeged, Tel Aviv, Varșovia și Veneția, potrivit InfoPrut.ro

„5 dintre aceste Institute Culturale sau filiale nu există decât în intenție și pe hârtie: ICR Atena, ICR Kiev cu filială la Cernăuți, ICR Belgrad și ICR Moscova, în condițiile în care Ucraina, Federația Rusă și Grecia au Institute, Centre sau Fundații Culturale în România. Doar în două state vecine României, din 5, în care există comunități istorice românești, funcționează Institute Culturale Române: două în Ungaria, la Budapesta și Szeged, și doar unul în Republica Moldova, la Chișinău. Nu există niciun Institut Cultural Român în vreunul din statele balcanice, cuprinzând comunități istorice românești în dificultate culturală majoră. Actuala geografie a Institutelor Culturale Române de peste hotare nu acoperă statele în care există cele mai importante comunități istorice românești supuse aculturației. Institutul Cultural Român trebuie să fie prezent cu prioritate acolo unde există zeci și sute de mii sau milioane de români”, a declarat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău