Un deputat a sesizat Procuratura Generală în legătură cu situația de la CFM

  • 03 Februarie 2021 11:35
Un deputat a sesizat Procuratura Generală în legătură cu situația de la CFM

Deputatul PAS, Radu Marian, va sesiza Procuratura Generală în legătură cu situația de la întreprinderea de stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM), unde Curtea de Conturi a depistat abateri grave în gestionarea financiară și cheltuieli de milioane de lei fără justificare.

Raportul Curții de Conturi a fost examinat în ședința de ieri a Comisiei de Control al Finanțelor Publice din Parlament, după care președintele acesteia, deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a declarat că a sesizat Procuratura Anticorupție pe acest caz.

S-a constat că datoriile salariale ale CFM se ridică la 69 de milioane de lei, față de cei 6800 de angajați ai întreprinderii, iar conducătorii au beneficiat de sporuri și prime în valoare de peste 900 de mii de lei. La sfârșitul anului 2020, CFM avea datorii creditoare de 459 de milioane de lei, iar în perioada anilor 2018-2019, au fost achiziționate bunuri de peste 50 de milioane de lei, care nu au fost utilizate, fiind și astăzi depozitate de CFM fără niciun folos.

Totodată, în aceeași perioadă, CFM a comercializat peste 66 de mii de tone de materiale feroase, în valoare de 168 milioane de lei, fără acordul și decizia Consiliului de Administrație, iar mai multe bunuri imobile nu sunt înregistrate, mai arată concluziile Curții de Conturi. S-a mai depistat un supraconsum de carburanți și lubrifianți și cheltuieli sporite pentru alimentarea autoturismelor personale ale angajaților, în valoare de aproape 900 de mii de lei, fără documente doveditoare.

De asemenea, este în întârziere implementarea proiectului ”Restructurarea Căilor Ferate Moldovenești”, în valoare de 109 milioane de euro, bani împrumutați de la BERD.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău