Un deputat a sesizat Curtea Constituțională referitor la o prevedere care i-ar permite ANI să efectueze controlul unui eventual conflict de interese al președintei CCM admis la examinarea demiterii ei

  • 25 Iunie 2021 10:39
Un deputat a sesizat Curtea Constituțională referitor la o prevedere care i-ar permite ANI să efectueze controlul unui eventual conflict de interese al președintei CCM admis la examinarea  demiterii ei

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, anunță că a sesizat Curtea Constituțională referitor la o prevedere legală, care i-ar permite Autorității Naționale de Integritate să efectueze controlul în privința unui eventual conflict de interese al președintei instanței, Domnica Manole, admis la examinarea cauzei privind demiterea ei din funcția de judecător constituțional, la inițiativa deputaților socialiști.

„Conform informațiilor din presă, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) înțelege această prevedere prin faptul că poate analiza/controla un presupus conflict de interese nu doar în cazul adoptării actelor administrative ale Curții, ci și în cazul actelor jurisdicționale (hotărâri, decizii, avize)”, a explicat Sergiu Litvinenco.

În opinia deputatului, acest fapt reprezintă un atentat la independența Curții Constituționale și a judecătorilor ei, întrucât actele jurisdicționale ale Curții sunt definitive și nu pot fi atacate.

A admite că ANI poate verifica dacă aceste acte jurisdicționale au fost sau nu adoptate cu încălcarea regimului juridic a conflictului de interese înseamnă de facto să-i acorzi ANI dreptul de a pune la îndoială caracterul definitiv și neatacabil a actelor Curții Constituționale. Fapt care contravine flagrant prevederilor Constituției”, a subliniat deputatul.

ANI a anunțat că pornit un control pe numele Domnicăi Manole, la sesizarea deputatului socialist, Grigore Novac, pentru a verifica dacă a aceasta a admis un conflict de interese atunci când a participat la examinarea cauzei privind revocarea mandatului său de judecător. Ca urmare, Curtea Constituțională a anulat actul prin care deputații din Parlament au demis-o din funcție pe Domnica Manole.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău