Un deputat a adresat mai multe întrebări șefului SIS după investigația despre implicarea administrației prezidențiale a Rusiei în politica internă a R.Moldova. „În cadrul acestei structuri situația este deplorabilă”

  • 24 Octombrie 2020 16:12
Un deputat a adresat mai multe întrebări șefului SIS după investigația despre implicarea administrației prezidențiale a Rusiei în politica internă a R.Moldova. „În cadrul acestei structuri situația este deplorabilă”

Deputatul Platformei DA și membrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan a adresat mai multe întrebări șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Esaulenco, după investigația Rise Moldova și Dossier Center despre implicarea administrației prezidențiale a Federației Ruse în politica internă a R.Moldova.

„Devine din ce în ce mai clar că problemele cu care ne confruntăm sunt sistemice. Nu este vorba doar de Igor Dodon, ci de întreaga rețea creată în jurul lui – plasa de siguranță formată din oameni dubioși instalați în poziții-cheie, cu sprijinul unor structuri străine și pe fundalul incompetenței sau relei-credințe a structurilor locale de informații și securitate. „Trădarea de Patrie” sau „spionajul” de care este învinuit Dodon ar trebui investigate și prevenite de SIS. Or, în cadrul acestei structuri, situația este deplorabilă: managementul scăzut al conducerii SIS afectează direct securitatea națională”, susține Chiril Moțpan, într-o postare pe Facebook. 
 
În acest conetxt, el spune că are câteva noi întrebări pentru șeful SIS, Alexandru Esaulenco.
 
„În primul rând, de ce până în ziua de azi Comisia Securitate națională nu a fost sesizată cu privire la activitatea pe teritoriul Republicii Moldova a unor experți ruși în tehnologii politice, care oferă în mod ilegal servicii PSRM și aliaților lor?
Nu este singurul lucru pentru care dl Esaulenco ar trebui să ofere explicații. Solicit răspunsuri clare la următoarele întrebări:
1. Cum de s-a admis intrarea în țară a unor asemenea elemente periculoase, aflate în legături cu serviciile de spionaj străine, care nu au fost trimise nici măcar în misiune diplomatică oficială?
2. De ce nu funcționează filtrul din aeroportul Chișinău? (Din cauza problemelor în funcționarea lui, se asigură rotația militarilor Federației Ruse în Tiraspol și, respectiv, prezența diferitor experți în tehnologii politice.)
3. A deținut sau nu SIS date prealabile privind răpirea polițistului moldovean și a trei civili de către separatiștii din Tiraspol?
4. Cum a fost posibil ca un senator român condamnat în România să primească cetățenie moldovenească? A obținut sau nu dl Rizea din partea SIS un aviz pozitiv pentru cetățenie? Dacă da, pe ce temei?
5. În contextul alegerilor prezidențiale, se atestă circulația unor elemente criminale pe întreg teritoriul republicii. Cum asigură securitatea statului și cum protejează SIS cetățenii, în contextul în care persoane deja declarate indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova se plimbă nestingherit prin centrul capitalei?”, se arată în postarea deputatului. 
 
Amintim că Rise Moldova a publicat o investigație despre implicarea administrației prezidențiale a Federației Ruse în politica internă a Republicii Moldova și influența pe care o are asupra unor politicieni moldoveni. Investigația se întitulează ”Kremlinovici” – după numele de cod pe care l-ar utilizat actualul președinte, Igor Dodon, într-un chat secret, în care discuta cu politicieni, funcționari și angajați ai securității din Republica Moldova. Jurnaliștii afirmă că au avut acces la un telefon mobil care i-ar fi aparținut lui Igor Dodon în 2017, care le-a fost transmis de o persoană necunoscută.
 
De asemenea, jurnaliștii spun că au avut acces la ”arhiva Cernov” - o serie de documente obținute de Dossier Center ca urmare a unei scurgeri de informații de la administrația prezidențială rusă. Moscova a primit în repetate rânduri de la politicienii moldoveni textele discursurilor lor la evenimente locale și internaționale, iar agenții ruși editează uneori textele discursurilor politicienilor moldoveni și le scriu ideile principale ce trebuie prezentate în cadrul unor evenimente publice, mai arată investigația Rise Moldova, publicată în limba rusă.

 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău