Un depozit masiv de gaze, descoperit în nord-vestul Poloniei, poate transforma zona într-un mini Dubai

  • 21 Decembrie 2019 11:50
Un depozit masiv de gaze, descoperit în nord-vestul Poloniei, poate transforma zona într-un mini Dubai

Portul Swinoujscie din nord-vestul Poloniei ar putea deveni un mini Dubai după ce o companie de explorare în domeniul energetic a descoperit un depozit masiv de gaze naturale și petrol sub apele ce înconjoară orășelul, scrie The First News, citat de ZF,preluat de Digi24.

Proiectul ar putea aduce portului Swinoujscie 350 milioane de euro sub formă de venituri fiscale în decurs de 30 de ani. După ce a cheltuit aproximativ 7 milioane de euro pe activități de explorare, Central European Petroleum (CEP), o firmă canadiană, a găsit dovezi că unul dintre cele mai mari depozite nedescoperite de gaze și petrol se află în Pomerania, între Swinoujscie și Miedzyzdroje, și în jurul insulei Wolin.

În acest moment, compania deține doar dovezi preli­minare care indică faptul că acel câmp ar putea fi suficient de mare pentru a furniza energie timp de până la trei decenii. CEP a subliniat că orice activitate de extracție ar putea crea foarte multe locuri de muncă noi în regiune și ar da un impuls puternic economiei locale prin realizarea de investiții. Compania spune că „în timpul activităților de foraj sume semnificative de bani vor fi investite în hoteluri și restaurante locale, iar 30-40 de persoane vor fi necesare pentru operarea platformei de foraj“.

Totuși, există temeri că activitățile de extracție din zonă ar putea reprezenta un pericol pentru mediu și sectorul de turism. Linia de coastă din apropiere de Swinoujscie este o destinație turistică de top, plajele de acolo fiind vizitate de mii de turiști în fiecare vară. Wolin între timp este renumit pentru un parc național și pentru laguna Szczeczin.

În anii 2011-2013, în Polonia a existat o adevărată frenezie a gazelor de șist, țara devenind un fel de Eldorado al hidrocarburilor. În 2011, Administrația americană pentru informații în domeniul energiei estima rezervele de gaze de șist din solul polonez la 5.300 miliarde de metri cubi. Alte estimări mai puțin optimiste indicau aproximativ 3.000 miliarde, iar ulterior Institutul Geologic Național publica o estimare de 1.900 miliarde de metri cubi. În pofida reducerii estimărilor, Polonia era în continuare o țară cu un potențial foarte mare în acest domeniu.

Polonia se vedea deja independentă de gazele rusești, dar și exportând. Aceste vise nu s-au materializat, însă. Principalul motiv, scrie visegradpost.com, nu are legătură cu condițiile geologice, ci cu lipsa unei politici coerente în domeniu.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău