Un consum sporit de alimente ultra-procesate crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială (studiu)

  • 25 Octombrie 2021 12:04
Un consum sporit de alimente ultra-procesate crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială (studiu)

Un consum sporit de alimente ultra-procesate crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat în Israel, a anunțat Universitatea din Haifa (UH), relatează duminică agenția Xinhua, potrivit Agerpres.

Studiul a constatat de asemenea că alimentele ultra-procesate cresc riscul de exces de grăsimi în sânge (hiperlipidemie), a precizat UH duminică.

Mai mult, aceste alimente cresc riscul de inflamație în rândul persoanelor care suferă de boala ficatului gras, în special în rândul fumătorilor, a adăugat universitatea israeliană.

Alimentele ultra-procesate sunt comercializate de obicei în ambalaje sigilate și conțin aditivi pentru a spori gustul produselor sau pentru a prelungi durata lor de valabilitate.

În urma unui studiu ale cărui constatări au fost publicate în jurnalul științific Liver International, o echipă de cercetători de la UH, Centrul Medical de la Universitatea din Tel Aviv și de la Universitatea Washington din Seattle au descoperit că un aport sporit de alimente ultra-procesate crește de aproximativ 1,5 ori riscul de hipertensiune arterială, de hiperlipidemie și de nivel redus de colesterol ''bun'' (HDL).

Totodată, dublează posibilitatea de a suferi de sindrom metabolic, care crește riscul de diabet, accident vascular cerebral și afecțiuni cardiace și vasculare, potrivit studiului.

''Constatările consolidează importanța consumului de alimente neprocesate, împreună cu reducerea aportului de alimente și băuturi ambalate, gata pentru consum'', au concluzionat cercetătorii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău