Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii

  • 04 Ianuarie 2023 15:56
Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii

Omul de știință Chris Elliott OBE a cerut miniștrilor britanici să interzică utilizarea nitriților în alimente, după ce cercetările au evidențiat riscul „clar” de a dezvolta cancer în cazul unui consum excesiv de carne, cum ar fi șunca și bacon, scrie descopera.ro.

Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Queen’s din Belfast, Marea Britanie, a constatat că șoarecii hrăniți cu carne procesată care conține aceste substanțe chimice, folosite pentru a afuma baconul și a-i da nuanța roz caracteristică, au dezvoltat cu 75% mai multe tumori canceroase decât șoarecii hrăniți cu carne de porc fără nitriți.

De asemenea, studiul a arătat că șoarecii hrăniți cu carne de porc cu nitriți au dezvoltat cu 82% mai multe tumori la nivelul intestinului decât grupul de control, potrivit The Guardian.

Potențialul cancerigen al unora dintre produsele din carne procesată

Printre cei care au condus studiul în cadrul căruia șoarecii au fost hrăniți cu mâncare constând în 15% carne procesată care conținea nitriți, s-a numărat profesorul Chris Elliott OBE, care a condus ancheta guvernamentală privind scandalul cărnii de cal din 2013.

Elliot a cerut guvernului să își schimbe poziția privind nitriții din carnea procesată, în lumina studiului.

„Rezultatele acestui nou studiu fac și mai clar riscul de cancer asociat cu carnea cu nitriți. Consumul zilnic de bacon și șuncă care conțin nitriți reprezintă un risc foarte real pentru sănătatea publică”, a declarat profesorul Chris Elliott OBE.

Studiul a constatat că șoarecii hrăniți cu o cantitate similară de carne de porc fără nitriți nu au prezentat o creștere a numărului de tumori, demonstrând în continuare faptul că un consumul de substanțe chimice are impact substanțial asupra riscului de cancer.

Nivelurile de nitriți din alimente ar putea indica o problemă de sănătate

„Rezultatele studiului nostru arată în mod clar că nu toate cărnurile procesate prezintă același risc de cancer și că un consum de carne procesată care conține nitriți exacerbează dezvoltarea tumorilor canceroase”, a spus dr. Brian Green, unul dintre autorii raportului.

Deși o dietă de 15% de carne procesată care conține nitriți reprezintă un aport relativ ridicat, cercetătorii au sugerat că rezultatele lor au arătat că și consumul unor cantități mai mici ar putea totuși crește riscul de cancer.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat recent un proiect de aviz actualizat care sugera că nivelurile de nitriți din alimente ar putea indica o problemă de sănătate.

Franța ia măsuri

Între timp, guvernul francez s-a angajat să elimine, acolo unde este posibil, utilizarea nitriților în producția de alimente, în urma publicării unui studiu de către agenția națională de sănătate, în luna iulie, care a concluzionat că aceste substanțe chimice cresc riscul de cancer.

„Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și guvernul francez urmăresc faptele. Este timpul ca și guvernul britanic să facă același lucru”, a declarat Elliot.

De ce conțin unele produse din carne procesată nitriți și nitrați?

Rick Mumford, șeful departamentului de știință, dovezi și cercetare din cadrul Agenției pentru standarde alimentare, a declarat că noul studiu va fi evaluat.

„Nitriții și nitrații sunt conservanți importanți care împiedică dezvoltarea organismelor dăunătoare, în special a bacteriei responsabile de botulism, care poate pune în pericol viața. Ei sunt reglementați ca aditivi alimentari și, înainte de autorizare, trebuie să treacă printr-o evaluare solidă a siguranței. Din cauza posibilei legături între consumul excesiv de carne roșie și procesată și cancerul intestinal, guvernul recomandă limitarea consumului acestor produse la 70 g pe zi”, a spus Rick Mumford, șeful departamentului de știință, dovezi și cercetare din cadrul Agenției pentru standarde alimentare.

Nitriții au fost identificați de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o cauză a 32.000 de cazuri de cancer intestinal pe an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău