Un Consiliu Social și Economic ar putea fi creat în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană

  • 09 Septembrie 21:00
Un Consiliu Social și Economic ar putea fi creat în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană

„În drumul nostru spre Europa, prioritizăm și încurajăm pacea socială, prin conlucrare și dialogul transparent”, susține echipa Biroului pentru Integrare Europeană, care a participat astăzi, 9 septembrie, la masa rotundă organizată de Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană.

Potrivit unui comunicat de presă emis de BIE, în cadrul întâlnirii au fost discutate, împreună cu experți ai instituțiilor statului, oportunitățile pe care le-ar aduce societății crearea în Republica Moldova a Consiliului Social și Economic.

„Vă încurajăm să lucrați în continuare pentru a dezvolta platforma de colaborare a societății civile, iar Biroul rămâne deschis pentru orice conlucrare, în vederea unui parcurs european participativ”, a subliniat șefa direcției Afaceri Europene și șefă-adjunct a Biroului pentru Integrare Europeană, Rodica Jereghi.

Un alt subiect discutat în cadrul evenimentului a fost importanța conștientizării faptului că, odată creată, instituția nu le va exclude pe celelalte existente, ci le va ajuta să fie mai active.

„Atuul Republicii Moldova, ca țară aderantă la UE este oportunitatea de a prelua cele mai bune practici, prin memoria operațională europeană a României și a celorlalte state europene, unde există câte un astfel de Consiliu Social și Economic. Or, un astfel de Comitet este  garantul conectării instituțiilor publice, la problemele cu care se confruntă societatea civilă”, estimează Biroul pentru Integrare Europeană.

Potrivit experților, procesul de creare a unei astfel de instituții este unul anevoios, aflându-se, deocamdată, la etapa  inițială, de discuții. Urmează consultări cu patronatele, cu restul societății civile și cu membri ai ministerelor. Totodată, vor fi căutate modalități de finanțare din bugetul de stat, inclusiv din fonduri UE, în perioada de preaderare, pentru fortificarea mecanismului actual.

Proiectul de creare a Comitetului Economic și Social în Republica Moldova este organizat de Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană,  finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Friedrich Ebert.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău