Un conflict armat s-a reluat în Caucaz. Două foste republici sovietice se luptă pentru o rută a petrolului către Europa

  • 21 Iulie 2020 08:30
Un conflict armat s-a reluat în Caucaz. Două foste republici sovietice se luptă pentru o rută a petrolului către Europa

Ciocniri armate la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, două state din Caucaz, care își dispută de altfel de zeci de ani regiunea autonomă Nagorno-Karabakh. Conflictul recent are cauze încă neclare, pentru că părțile se acuză reciproc de agresiune. Luptele actuale s-au dus într-o zonă pe unde trece o importantă conductă, prin care se transportă petrol în Europa. Dacă ne uităm și la partenerii apropiați ai celor două țări, Rusia și Turcia, totul devine chiar mai complicat.

Un conflict armat cu vechime s-a reluat din regiune.

Serghei Minasyan, ambasadorul Armeniei: Este o situație în care avem o escaladare a activității militare la granița recunoscută internațional între Armenia și Azerbaijan. Și pare un calcul greșit din partea azeră asupra pozițiilor defensive ale armatei armene, pe care le-au considerat mai puțin puternice decât sunt de pildă în Nagorno-Karabakh. Acum se pare că avem un armistițiu fragil în această zonă Tavush.

Conflictul militar din regiunea Tavush a destabilizat o zonă vitală pentru aprovizionarea cu petrol a Europei, care se face printr-o conductă care trece pe acolo, spre Turcia. Principalul mediator al problemei este Rusia, aliatul Armeniei. De cealaltă parte, azerii sunt sprijiniți de Turcia.

Serghei Minasyan, ambasadorul Armeniei: De la ministerul Apărării din Armenia am avut declarații care spuneau că din punct de vedere tehnic, nu s-a schimbat nimic în poziția armatei noastre. Teoretic, armata noastră avea același armament , dar noi nu am amenințat niciodată aceste conducte, o poziție opusă față de abordarea azeră. Purtătorul de cuvânt al ministerului apărării azer a făcut amenințări care aveau ca țintă bombardarea centralei nucleare armenești.

Până acum, 20 de oameni au murit în luptele care se dau la granița armeano-azeră. Ambele state sunt afectate și de pandemia de Covid-19. În plus, Azerbaijan, țară petrolieră, care suferă și din cauza scăderii prețului acestui produs.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău