Un computer și un NFT asociate Fundației Wikipedia, vândute la licitație cu aproape 1 milion de dolari

  • 16 Decembrie 2021 18:36
Un computer și un NFT asociate Fundației Wikipedia, vândute la licitație cu aproape 1 milion de dolari

Computerul personal utilizat de Jimmy Wales când a lansat Wikipedia în urmă cu 20 de ani și un NFT (non-fungible token) asociat primei pagini incluse în celebra enciclopedie online au fost vândute miercuri cu aproape 1 milion de dolari, au anunțat reprezentanții casei de licitații Christie's, citați de AFP.

Cele două loturi au fost vândute pe internet: un iMac de culoare roșie, computerul personal pe care Jimmy Wales îl utiliza în momentul lansării site-ului Wikipedia, la 15 ianuarie 2001, precum și un NFT (obiect digital certificat unic, grație tehnologiei blockchain) asociat primei pagini editate pe Wikipedia, scrie Agerpres.

Computerul a fost vândut cu 187.500 de dolari, în timp ce NFT-ul a fost adjudecat la un preț de aproximativ patru ori mai mare - 750.000 de dolari.

NFT-urile, noua pasiune a unor colecționari și grupuri de investitori din sectorul digital, au devenit o ofertă de neevitat în programul caselor de licitații și pe piața de artă, începând cu programul informatic aflat la originea internetului (vândut cu 5,4 milioane de dolari în iulie 2021 de casa Sotheby's) și până la opera complet digitală a artistului american Beeple (vândută cu 69,3 milioane de dolari în martie de casa Christie's, un record pentru produsele de tip NFT).

Cele două loturi asociate Wikipedia, prezentate la sediul newyorkez al casei Christie's, situat în Rockefeller Center, au fost puse în vânzare în urmă cu 12 zile și au avut prețul de pornire de 100 de dolari fiecare, însă sumele oferite au crescut spectaculos în ultimele momente ale licitației.

Potrivit Christie's, NFT-ul se afla încă sub pragul de 100.000 de dolari miercuri dimineață, iar închiderea vânzării a trebuit să fie amânată de mai multe ori.

Acest obiect digital, prezentat sub forma unei imagini în format JPEG, prezintă "felul în care arăta Wikipedia în momentul în care a fost instalată (de Jimmy Wales) și când s-a lansat prima pagină, conținând cuvintele 'Hello world'", a declarat Peter Klarnet, specialist în departamentul de cărți și manuscrise din cadrul casei Christie's.

Potrivit casei newyorkeze, pagina web este interactivă și poate fi "editată" de cumpărătorul ei, pentru "a recrea experiența de construire a Wikipedia", apoi "poate să revină la starea sa inițială".

Jimmy Wales a anunțat că o parte din veniturile obținute vor finanța proiectul său WT.Social, "o rețea de socializare descentralizată, necomercială, fără publicitate, fără monitorizări și colectări de date și fără dezinformare".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău