Un comisar european cere primirea Bulgariei, Croației și României în spațiul Schengen

  • 07 Iulie 2021 10:18
Un comisar european cere primirea Bulgariei, Croației și României în spațiul Schengen

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a susținut marți că spațiul Schengen ar trebui să fie restabilit prin ridicarea controalelor la frontierele interne, impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19, și ar trebui să fie completat prin intrarea Bulgariei, Croației și României ca membri, transmite Hina, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

''Virusul este un pericol real, dar controalele la frontierele interne nu au oprit și nu vor opri virusul. Doar o acțiune coordonată ne va ajuta să depășim această criză'', a declarat Johansson în fața Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

''Haideți ca începutul verii, vara lui 2021, această vară a libertății, să ne inspire pentru a restabili deplin libertatea de mișcare și a face Schengen pregătit pentru viitor, astfel încât copiii noștri să poată de asemenea lucra, studia și călători în întreaga Europă, oricând și oriunde doresc. Și să completăm spațiul Schengen: este timpul ca Bulgaria, România și Croația să-și ocupe locul'', a spus Ylva Johansson în cadrul unei dezbateri asupra raportului anual privind Schengen, elaborat de eurodeputata slovenă Tanja Fajon (S&D).

Potrivit sursei citate, raportoarea Tanja Fajon s-a referit la introducerea frecventă a controalelor la frontierele interne din spațiul Schengen după 2015, în special de la începutul pandemiei de COVID-19.

''Spațiul Schengen ar trebui să fie acum complet funcțional, deși în realitate este complet paralizat. El este menținut în viață de aparate'', a accentuat eurodeputata slovenă.

Ea a adăugat că ar trebui adoptate măsuri împotriva țărilor care încalcă regulile și impun în mod nejustificat controale frontaliere.

De asemenea, Fajon s-a pronunțat pentru primirea Croației, Bulgariei și României în spațiul Schengen. ''Nu acceptăm o Europă care funcționează la două niveluri diferite'', a încheiat raportoarea PE.

În luna iunie, Comisia Europeană a cerut extinderea spațiului Schengen prin intrarea Bulgariei, Croației și României, care îndeplinesc toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul unic european de liberă circulație.

Spațiul Schengen este format din 26 de țări, inclusiv patru state care nu sunt în Uniunea Europeană: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Din Schengen fac parte toate statele membre UE cu excepția Bulgariei, Croației, României, Ciprului și Irlandei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău