Un colaj de desene și animații a fost vândut cu suma-record de 69,3 milioane de dolari

  • 12 Martie 2021 12:09
Un colaj de desene și animații a fost vândut cu suma-record de 69,3 milioane de dolari

O operă integral digitală a artistului american Beeple a fost vândută joi cu 69,3 milioane de dolari de casa de licitații Christie's, un record care stă mărturie pentru revoluția în curs pe această piață mult timp confidențială, relatează Agerpres.

Everydays: the First 5,000 Days”, un colaj de desene și animații realizate zilnic timp de 5.000 de zile la rând, îl plasează pe Mike Winkelmann, numele real al lui Beeple, printre primii trei cei mai scumpi artiști din lume în viață, pe toate suporturile.

Mike Winkelmann și-a exprimat surprinderea pe contul său de Twitter după închiderea licitației care a durat două săptămâni în total.

Al doilea record: aproximativ 22 de milioane de internauți au urmărit ultimele minute ale licitației pe site-ul Christie's, în cadrul a ceea ce a fost prima vânzare a unei opere integral digitală organizată de către o importantă casă de licitații.

În vârstă de 39 de ani, Mike Winkelmann era cunoscut pentru proiectele și colaborările sale digitale, dar înainte de sfârșitul lunii octombrie el nu vânduse niciodată o operă purtând numele său.

Vânzarea de joi ilustrează importanța din ce în ce mai mare a unei noi tehnologii de înregistrare digitală a dreptului de proprietate, "blockchain", utilizată similar pentru criptomonede, considerată o soluție miraculoasă împotriva falsurilor - unul dintre obstacolele în calea dezvoltării artei digitale. Aceasta face posibilă comercializarea operelor - și a aproape orice este imaginabil pe internet, de la albume muzicale la tweet-urile personalităților - sub forma „non-fungible token” (NFT).

Acest nume obscur, apărut în 2017, oferă oricărui obiect virtual identitate, autenticitate și trasabilitate teoretic incontestabile și inviolabile.

Cum a reacționat artistul Mike Winkelmann (Beeple) după licitație

De aproximativ șase luni de când „NFT” a intrat în vocabularul unui cerc mai larg de utilizatori de internet, înregistrările s-au succedat într-un ritm uluitor și tot mai mulți artiști, antreprenori sau colecționari și-au manifestat interesul.

„Artiștii folosesc stocarea de date și software-ul pentru a crea arta și a o distribui pe internet de peste douăzeci de ani, însă nu a existat (până acum) un mijloc veritabil de a o deține și a o colecționa. Odată cu NFT, toate acestea s-au schimbat”, a comentat Mike Winkelmann, citat într-un comunicat publicat de Christie's.

În opinia sa, „asistăm la începutul unui nou capitol din istoria artei, a artei digitale”.

Arta complet dematerializată conține „la fel de multe know-how, nuanțe și intenții, ca orice lucru care se poate face pe o pânză fizică. Sunt mai mult decât onorat și marcat să reprezint comunitatea artelor digitale în acest moment istoric”, a mai declarat Mike Winkelmann.

La sfârșitul lunii februarie, o altă lucrare a lui Beeple, "Crossroads", s-a vândut cu 6,6 milioane de dolari pe platforma Nifty Gateway, specializată în lucrări virtuale. Artistul a primit 10% din această sumă, așa cum este practica pe majoritatea platformelor specializate.

O animație pe care a vândut-o chiar el la sfârșitul lunii octombrie pentru suma simbolică de un dolar, a fost achiziționată recent cu 150.000 de dolari.

Majoritatea obiectelor digitale "NFT" pot fi achiziționate cu criptomonede, așa cum s-a întâmplat în cazul operei de artă ale lui Beeple vândută joi de Christie's, care a acceptat Ether, una dintre cele mai populare monede digitale.

Dovadă a preferinței sale pentru noile tehnologii, Liga profesionistă nord-americană de baschet NBA și-a lansat propria platformă "NFT", Top Shot, care comercializează videoclipuri de câteva secunde cu acțiuni de joc. În februarie, un clip al unei sărituri a vedetei Los Angeles Lakers, LeBron James, s-a vândut cu 208.000 de dolari, un record pentru un „moment”, numele acestor clipuri.

Colectivul Larva Labs este adesea considerat fondatorul acestei noi ere a colectării digitale. În 2017, a lansat proiectul CryptoPunks, o serie de 10.000 de chipuri desenate pe computer, toate diferite, cu trăsături pixelate și realizate în mod deliberat grosolan. Fiecare chip, în format "NFT", poate fi revândut acum pe platforma Larva Labs. Unul dintre acestea a fost achiziționat miercuri cu 7,5 milioane de dolari de către un cumpărător anonim.

În domeniul muzical, grupul rock american Kings of Leon a scos la vânzare săptămâna trecută o versiune "NFT" a noului album "When You See Yourself".

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
35,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
31
Sun
31
Mon
32
Tue
33
Wed
31
Arhivă Radio Chișinău