Un cetățean străin, cercetat penal de CNA. ARBI a aplicat sechestru pe 16 595 000 de hrivne în cadrul dosarului

  • 26 Decembrie 2023 10:47
Un cetățean străin, cercetat penal de CNA. ARBI a aplicat sechestru pe 16 595 000 de hrivne în cadrul dosarului

Un cetățean străin, cercetat penal de CNA, a ajuns pe banca acuzaților după ce a fost finalizată urmărirea penală în privința acestuia. Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi, 26 decembrie, remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a unui cetățean străin, în comiterea infracțiunilor prevăzute de art.30 raportat la art.248 alin.(7) lit.c) și art.27 raportat la 248 alin.(7) lit.c) din Codul penal.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită în luna martie 2023, de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, iar temei pentru inițierea anchetei au fost materialele administrate de către ofițerii de investigații din cadrul acestei instituții.

În urma acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație efectuate în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate, s-a constatat că inculpatul, într-o perioadă de timp nedeterminată, dar nu mai târziu de 22 ianuarie 2023, aflându-se în afara teritoriului Republicii Moldova, urmărind scopul obținerii unor beneficii financiare pe teritoriul Ucrainei, urmare a convertirii hrivnelor la un preț mai avantajos decât cel de procurare de pe teritoriul Republicii Turcia, a decis introducerea acestor mijloace financiare pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara scoatere prin contrabandă.

În acest scop, în perioada în perioada 22 ianuarie 2023 - 04 martie 2023, persoana a introdus în Republica Moldova din Republica Turcia mijloace financiare în sumă de 84.386.000,00 UAH, care ulterior au fost scoase prin contrabandă și introduse pe teritoriul Ucrainei. Totodată, la 06 mai 2023, în circumstanțe identice, acesta urma să scoată prin contrabandă hrivne ucrainești în proporții deosebit de mari, dar din motive independente de voința sa, fapta infracțională nu a fot realizată, fiind reținut de către angajații CNA.   

Mijloacele bănești în valoare de 16.595.000,00 hrivne, depistate și ridicate în cadrul percheziției, au fost puse sub sechestru în vederea confiscării speciale de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI).

Cauza a fost expediată instanței pentru soluționare potrivit cerințelor prevăzute de art.508 – 509 din Codul de procedură penală, în procedura acordului de recunoaștere a vinovăției, or persoana a recunoscut integral vina în comiterea faptelor incriminate.

În cazul acceptării de către instanță a acordului de recunoaștere a vinei, inculpatului i se va stabili pedeapsă conform prevederilor art.80 alin.(1) din Codul penal (limitele pedepsei se reduc cu o treime), iar mijloacele bănești în sumă de 16.595.000, 00 UAH, în conformitate cu prevederile art.106 din Codul penal și art.162 alin.(1) pct.4) din Codul de procedură penală, urmează a fi confiscate în beneficiul statului.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,85
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,06 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău