Un cetățean a câștigat un proces împotriva statului la Curtea Constituțională

  • 19 Iulie 2016 14:07
Un cetățean a câștigat un proces împotriva statului la Curtea Constituțională

Pensionarii își vor putea ridica pensiile în mod retroactiv și pentru o perioadă mai lungă de 3 ani.

Curtea Constituțională a dat dreptate astăzi unui cetățean al Republicii Moldova care locuiește peste hotare, aflat într-un proces de judecată pentru că nu și-a putut ridica pensia din anul 2009.

Actuala legislație prevede faptul că plata pensiei stabilite, care nu a fost încasată se poate achita retroactiv, dar numai pentru o perioadă ce nu poate depăși 3 ani din momentul solicitării. Reprezentanta Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, a explicat că această măsură ar fi necesară pentru o planificare bugetară mai eficientă.

Pe de altă parte, avocatul cetățeanului aflat în proces de judecată împotriva autorităților pentru că nu își poate ridica pensia, Dorin Șmil, a argumentat că în acest caz mai important este interesul privat al cetățeanului și nu cel al statului.

În final Curtea Constituțională a declarat norma ce stabilește termenul de 3 ani ca fiind neconstituțională.

Instanța a lăsat în vigoare, însă, termenul de 6 luni de valabilitate pentru o procură prin care beneficiarul de pensie poate delega altei persoane dreptul de a ridica această plată socială.

Menționăm că sesizarea a fost depusă în luna iulie a acestui an, de către un pensionar din Edineț aflat într-un proces de judecată la Curtea de Apel din Bălți. El se află în litigiu cu statul pentru a-și recupera pensia pe care nu a primit-o din 2009, de când a plecat din țară.

Cetățenii simpli nu se pot adresa direct la Curte, dar în cazul în care se află în proces, o pot face pentru verificarea corespunderii cu Constituția a unei legi care îi vizează direct.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău