Un Centru Național de Digitalizare a fost creat la Biblioteca Națională

  • 23 Septembrie 2021 15:03
Un Centru Național de Digitalizare a fost creat la Biblioteca Națională

Un Centru Național de Digitalizare, prin restructurarea Secției Colecții Digitale, a fost creat la  Biblioteca Națională a Republicii Moldova, ca parte a unui proiect de fortificare a capacităților de digitalizare a instituției. „Centru Național de Digitalizare este o structură de coordonare pentru întreg sistemul național de biblioteci, în special pentru instituțiile de memorie – deținătoare de patrimoniu cultural scris și imprimat”, a declarat pentru IPN  Diana Silivestru, șefa Centrului.

La această etapă, Centrul Național de Digitalizare a fost dotat cu mobilier special. Din cauza pandemiei, au fost amânate etapele următoare ale proiectului. Se așteaptă ca în 2022 proiectul să fie finalizat, prin aducerea echipamentelor care vor dota corespunzător centrul de digitalizare în cauză.

„De îndată ce echipamentele vor ajunge la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, vom începe procesul de digitalizare în masă a documentelor și publicațiilor”, a precizat Diana Silivestru. Digitalizarea facilitează accesul oamenilor la serviciile publice, asigurându-le experiențe pozitive și rezultate mai bune. Digitalizarea bibliotecilor este un imperativ al timpului și este semnul integrării în comunitatea statelor care au realizat standarde înalte de implementare a tehnologiilor avansate.

Printre beneficiarii Centrului Național de Digitalizare, care așteaptă începerea procesului de digitalizare, sunt mai multe biblioteci și muzee din țară.

Anul 2021 a fost declarat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova drept anul fortificării digitalizării activității bibliotecilor din țară. Ministerul Culturii a susținut inițiativa, lansată de BNRM în noiembrie 2020. Printre măsurile prevăzute în acest context se înscrie și implementarea unui proiect în valoare de peste 400 000 dolari SUA, finanțat de Guvernul Japoniei, care va conduce la îmbunătățirea echipamentelor de digitalizare a Bibliotecii Naționale.   

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău