Un Centru de date performant a fost deschis la USM, cu sprijinul Băncii Mondiale

  • 19 Iulie 15:17
Un Centru de date performant a fost deschis la USM, cu sprijinul Băncii Mondiale

Infrastructura digitală a Universității de Stat din Moldova a fost modernizată ca să asigure conexiune mai bună la resursele informaționale a universităților europene, dar și la rețelele interne de comunicații. Centrul de date al instituției a fost dotat cu echipamente performante achiziționate cu sprijinul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială, transmite MEC.

„Investițiile făcute de Banca Mondială pentru dezvoltarea infrastructurii și a programelor de studii sunt parte a efortului nostru de a moderniza și a crește competitivitatea instituțiilor de învățământ superior. Astăzi universitățile noastre nu mai arată așa cum arătau acum 10-20 de ani și nici chiar 5. De anul viitor vom extinde acest proiect cu încă cca 30 mln de euro pentru instituțiile de învățământ superior din țară”, a spus ministrul Dan Perciun în cadrul evenimentului de inaugurare a Centrului.

Centrul de date va putea monitoriza toate aspectele de funcționare a rețelei universitare, care permite generarea unui flux mai mare de date. Centrul este prevăzut să prelucreze și să analizeze volume mari de informație. Acesta este destinat să asigure necesitățile cercetătorilor universitari în calcule complexe. De asemenea, Centrul va fi un suport de bază pentru noul program de master în Inteligența Artificială și Științe Digitale lansat în acest an de USM.

Mai decât atât, Centrul de date oferă posibilitatea de integrare la centrele de cercetare europene, având posibilitatea acum să se facă schimb de date și resurse de calcul cu universitățile europene. Datorită noilor funcționalități studenții și profesorii pot accesa informații din bibliotecile digitale ale instituțiilor de învățământ din întreaga lume.

În același timp, USM a mai inaugurat 2 aule, care reprezintă spații moderne și inovative datorită dotărilor făcute cu sprijinul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Universitatea a beneficiat de doua granturi de la Banca Mondială în valoare totală 5 mln 580 mii euro, resurse care le utilizează pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt alocate circa 25 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău