Un celebru poet rus, opozant al lui Putin, a murit după ce a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni

  • 14 Ianuarie 16:40
Un celebru poet rus, opozant al lui Putin, a murit după ce a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni

Poetul rus Lev Rubinstein, personalitate a disidenței sovietice și critic al Kremlinului, a murit duminică, la vârsta de 76 de ani, la șase zile după ce a fost lovit de o mașină la Moscova și spitalizat în stare gravă, transmite AFP, potrivit Agerpres. Anunțul a fost făcut de fiica sa.

„Tatăl meu, Lev Rubinstein, a murit astăzi”, a scris Maria Rubinstein pe blogul său de pe Live Journal, un anunț preluat de media ruse, potrivit Digi24.

Lev Rubinstein, a cărui operă a fost lăudată în Rusia, dar și în Occident, a fost lovit de o mașină, la data de 8 ianuarie, în timp ce traversa o stradă din capitală, el fiind internat ulterior în stare gravă.

Într-un comunicat, Departamentul de Transporturi din Moscova a declarat că șoferul nu a încetinit la trecerea de pietoni și l-a lovit pe poet, precizând că, potrivit informațiilor preliminare, proprietarul mașinii a fost implicat în 19 încălcări ale codului rutier în ultimele 12 luni.

Născut în 1947 la Moscova, bibliotecar de formație, Lev Rubinstein a fost una dintre personalitățile scenei literare underground sovietice din anii 1970 și 1980, o „nouă avangardă” care se dorea a fi inventivă și insolentă.

În anii 1970, a fost considerat unul dintre fondatorii mișcării „conceptualiste” moscovite, care lua în derâdere doctrina oficială a realismului socialist pe care și-a propus să o contracareze. Atașat de ritm, Lev Rubinstein a creat un gen separat, „text pe fișă”, atât în poezie, cât și în teatru - poetul citea cu voce tare pe scenă scurte propoziții scrise pe cartonașe perforate.

Practica, inspirată din viața sa de zi cu zi ca bibliotecar și cu referire la birocrația sinistră a epocii sovietice, era o combinație de interpretare, comedie absurdă și improvizație, având la bază ideea de a combate amorțeala sovietismului.

După destrămarea URSS, notorietatea lui Rubinstein a crescut în Rusia. El a fost publicat de edituri de renume și a lucrat, de asemenea, ca jurnalist. A fost invitat la festivaluri internaționale de poezie, iar operele sale au fost traduse în mai multe limbi.

În același timp, poetul nu și-a ascuns opiniile ostile regimului lui Putin, denunțând represiunea politică și încălcările drepturilor omului și participând la manifestații ale opoziției.

În martie 2022, împreună cu alți scriitori ruși, Lev Rubinstein a semnat o scrisoare deschisă în care a criticat atacul extins asupra Ucrainei al armatei ruse descriindu-l drept un „război criminal” și a criticat „minciunile” Kremlinului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
16
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău