Un cecen a fost arestat în Italia pentru terorism

  • 08 Iulie 2017 15:25
Un cecen a fost arestat în Italia pentru terorism

Autoritățile italiene au anunțat sâmbătă arestarea unui cecen suspectat de asociere teroristă, precum și expulzarea unei rusoaice și a doi albanezi pe care el i-a îndoctrinat, relatează AFP și Reuters.

Potrivit parchetului din Bari (sudul Italiei), Eli Bombataliev (38 de ani), arestat miercuri, este suspectat că a fost implicat într-un atac ce a avut loc în decembrie 2014 la Groznâi și care s-a soldat cu 20 de morți, și că s-a alăturat, din 2014 până în 2015, unor grupări islamiste care luptă în Siri, notează Agerpres.

Bombataliev s-a instalat apoi în Italia, unde, datorită carismei sale, a ajuns în câteva zile șeful centrului islamic din Foggia (sud), a afirmat procurorul Giuseppte Gatti într-o conferință de presă.

Anchetatorii au ajuns până la el în timp ce încercau să înțeleagă parcursul radicalizării unui tânăr tunisian din Foggia, arestat în mai pentru apologia terorismului.

Bobataliev făcea obiectul unei supravegheri în Belgia, unde s-a alăturat unei rețele de recrutori și combatanți ceceni ai organizației Stat Islamic. Pe telefonul său, anchetatorii italieni au descoperit mesaje și înregistrări video folosite în scopul recrutării de jihadiști.

''Când el își îndeamnă soția să-și pună o centură cu explozibili, intențiile sale sunt clare. Când el îi spune că nu pot forma o familie obișnuită, deoarece el va trebui să se sacrifice atunci când i se va cere, aceasta ne face să ne gândim în mod clar la posibilitatea unui atentat'', a explicat procurorul din Bari, Giuseppe Volpe.

Femeia, o rusoaică de 46 de ani, a fost expulzată din motive de securitate națională, precum și doi frați albanezi, unul de 23 de ani, iar celălalt de 26 de ani, care erau destinatarii mesajelor sale. Femeia era cea de-a doua soție a cecenului și autoritățile italiene o caută acum pe prima soție a suspectului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău