Un bust în memoria lui Nicolae Dabija, amplasat la Cimișlia cu sprijinul României

  • 30 Ianuarie 16:55
Un bust în memoria lui Nicolae Dabija, amplasat la Cimișlia cu sprijinul României

Scriitorul Nicolae Dabija va avea un bust amplasat în cadrul Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă din Cimișlia, grație implicării autorităților din România, relatează InfoPrut.ro.

„Bustul de bronz al poetului Nicolae Dabija, realizat de către sculptorul Veaceslav Jiglițchi a fost donat Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă Cimișlia, în baza acordului semnat cu Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru. Realizarea a fost posibilă cu sprijinul doamnei Ludmila Sfîrloagă și Domnului Mircea Cosma, Cetățeni de Onoare ai raionului Cimișlia”, menționează Consiliul raional Cimișlia.

Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru reunește 29 de raioane din cele 32 ale Republicii Moldova, municipiul Bălți, UTA Găgăuzia și 4 județe din România (BISTRIȚA-NĂSĂUD, IAȘI, NEAMȚ și PRAHOVA).

Scriitorul și omul politic Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948, în Codreni-Chișinău, Republica Moldova. A fost nepotul arhimandritului Serafim Dabija, unul din marii duhovnici români, deportat în Gulag în 1947. A fost cavaler al „Ordinului Republicii” (1996), cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova, precum și comandor al Ordinului național „Steaua României” (2000).

Începând cu 21 iulie 2003, a fost membru de onoare din străinătate al Academiei Române. În anul 2010, Academia de Studii Înalte din România i-a acordat titlul de „Honoris Causa” și titlul onorific de Academician în semn de înaltă prețuire și respect pentru întreaga activitate. În 2012, a devenit membru corespondent al Academiei de Științe a Republicii Moldova.

Președintele României i-a decernat, în anul 2014, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, „în semn de înaltă prețuire pentru promovarea culturii, limbii și spiritualității românești”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,24
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:81 %
Vint:7,2 m/s
Wed
2
Thu
5
Fri
8
Sat
12
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău