Un britanic spune că a deveni cel mai bătrân om din lume, la 111 ani, este „noroc pur”

  • 07 Aprilie 18:40
Un britanic spune că a deveni cel mai bătrân om din lume, la 111 ani, este „noroc pur”

Un bărbat în vârstă de 111 ani din Anglia este acum cel mai bătrân om în viață din lume și spune că singura dietă pe care o urmează este să mănânce pește și cartofi prăjiți în fiecare vineri, informează The Guardian, potrivt News.ro.

John Alfred Tinniswood, care s-a născut în 1912 – în același an în care s-a scufundat Titanicul – insistă că secretul vieții sale îndelungate este „norocul pur”. El a obținut titlul de cel mai bătrân om din lume după ce s-a confirmat că Gisaburo Sonobe, în vârstă de 112 ani, din Japonia, a murit la 31 martie, scrie G4Media.

Tinniswood a declarat pentru Guinness World Records: „Ori trăiești mult, ori trăiești puțin, și nu poți face mare lucru în această privință”.

John Tinniswood, care este străbunic, s-a născut în Liverpool și acum locuiește într-un azil din Southport. După ce a devenit cel mai bătrân bărbat din Marea Britanie în 2020, Tinniswood nu este deranjat de noul său statut de cel mai bătrân om din lume.

„Pentru mine nu contează”, a spus el. „Nu contează deloc. O accept așa cum este”.

De când a împlinit 100 de ani, în 2012, a primit în fiecare an o felicitare de ziua sa de naștere de la regretata regină Elizabeth II, care era cu aproape 14 ani mai tânără decât el. Dând un sfat pentru generațiile tinere, el a spus: „Întotdeauna faceți tot ce puteți, fie că învățați ceva, fie că învățați pe cineva. Dați tot ce aveți mai bun. Altfel, nu merită să te deranjezi cu asta”.

El a spus că primește o cină cu pește în fiecare vineri la cămin, adăugând: „Mănânc ceea ce îmi dau și toți ceilalți. Nu am o dietă specială. Dacă bei prea mult, dacă mănânci prea mult, dacă te plimbi prea mult, dacă faci prea mult din orice, vei avea de suferit în cele din urmă”.

Tinniswood încă poate îndeplini majoritatea sarcinilor zilnice în mod independent – se ridică din pat fără ajutor, ascultă radioul pentru a fi la curent cu știrile și încă își gestionează singur finanțele.

El a trăit în ambele războaie mondiale și este cel mai în vârstă veteran de sex masculin din lume care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece a avut un rol administrativ pentru Army Pay Corps.

Pe lângă contabilitate și audit, munca sa a implicat sarcini logistice, cum ar fi localizarea soldaților rămași izolați și organizarea aprovizionării cu alimente.

Fan de-o viață al lui Liverpool FC, Tinniswood s-a născut la doar 20 de ani după ce clubul a fost fondat în 1892 și a trăit toate cele opt victorii ale clubului său în Cupa Angliei și 17 din cele 19 titluri de campion.

Când a fost întrebat cum s-a schimbat lumea din jurul său de-a lungul vieții, Tinniswood a spus: „Lumea, în felul ei, este mereu în schimbare. Este un fel de experiență continuă… Devine puțin mai bună, dar nu atât de mult încă. Merge pe drumul cel bun”.

Și-a întâlnit soția, Blodwen, la un dans din Liverpool și cei doi au petrecut 44 de ani împreună înainte ca ea să moară în 1986.

Cel mai bătrân bărbat din toate timpurile a fost Jiroemon Kimura din Japonia, care a trăit până la vârsta de 116 ani și 54 de zile și a murit în 2013. Cea mai în vârstă femeie în viață din lume și cea mai în vârstă persoană în viață în general este Maria Branyas Morera din Spania, care a împlinit recent 117 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău