Un Brexit fără acord ar putea duce la oprirea producției din Marea Britanie a celui mai vândut SUV în Europa

  • 01 Octombrie 2019 16:34
Un Brexit fără acord ar putea duce la oprirea producției din Marea Britanie a celui mai vândut SUV în Europa

Constructorul auto japonez Nissan va reveni asupra deciziei sale anterioare care viza producția SUV-ul Qashqai la uzina sa de la Sunderland, în cazul în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără acord de divorț, informează cotidianul Financial Times citând surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres și digi24.

În luna noiembrie 2016, Nissan a promis că va produce modelul Qashqai la uzina sa de la Sunderland, cea mai mare uzină de producție de automobile din Marea Britanie, după ce directorul general de atunci Carlos Ghosn a obținut asigurări de la Guvernul de la Londra că operațiunile sale vor fi protejate de impactul Brexitului.

Însă după scandalul provocat anul trecut de arestarea lui Carlos Ghosn și diminuarea profiturilor, Nissan a demarat o procedură de revizuire globală a operațiunilor sale, procedură care face toate uzinele, inclusiv cea de la Sunderland, vulnerabile la restructurări sau chiar închideri.

Potrivit surselor citate de Financial Times, decizia Nissan de a produce SUV-ul Qashqai în Marea Britanie era condiționată de un Brexit „soft” care includea un acord comercial sau un acord de tranziție. În schimb, un Brexit dezordonat, în cadrul căruia Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără un acord de divorț, ar putea duce la eventuala închidere a uzinei de la Sunderland.

Financial Times citează de asemenea un comunicat al celor de la Nissan, în care producătorul auto subliniază că se numără printre companiile cu investiții semnificative în Marea Britanie și care așteaptă încă clarificări cu privire la modul în care vor arăta viitoarele relații comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Încetarea producției ar pune sub semnul întrebării viitorul uzinei

„Având în vedere că o trecere bruscă de la aceste reguli la cele ale OMC ar avea implicații serioase pentru industria britanică, cerem negociatorilor din ambele părți să lucreze împreună pentru un Brexit ordonat care să continue să încurajeze schimburile comerciale reciproc avantajoase”, se arată în comunicatul celor de la Nissan, care subliniază că, deocamdată, planurile privind producția Qashqai la uzina de la Sunderland nu s-au modificat.

SUV-ul Qashqai reprezintă peste două treimi din cele 440.000 de vehicule produse anual la uzina de la Sunderland, cea mai mare uzină de producție de automobile din Marea Britanie. Încetarea producției modelului Qashqai ar duce la pierderea unei părți importante din cele 7.000 de locuri de muncă dar ar pune sub semnul întrebării și viitorul uzinei. Pe lângă Qashqai, Nissan produce la uzina de la Sunderland și modelul Juke precum și automobilul electric Leaf.

SUV-ul Qashqai este produs de Nissan și în Japonia iar conform unui acord comercial convenit de Japonia și UE, Nissan va putea să exporte Qashqai din Japonia în Europa fără tarife vamale, în timp ce modelele produse în Marea Britanie ar putea fi vizate de taxe vamale după Brexit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău