Un barometru arată tendințe negative în toate sectoarele din Republica Moldova

  • 22 Martie 2016 19:00
Un barometru arată tendințe negative în toate sectoarele din Republica Moldova

Mișcările contestatare politice și sociale ce au precedat formarea noului Guvern de la Chișinău la începutul anului, incertitudinile asupra situației macro-economice și financiare a Republicii Moldova, lipsa unui acord cu FMI și absența ajutoarelor internaționale cauzate de vizibilitatea redusă a reformelor profunde mult așteptate, au afectat în mare măsura tendințele generale…

Mișcările contestatare politice și sociale ce au precedat formarea noului Guvern de la Chișinău la începutul anului, incertitudinile asupra situației macro-economice și financiare a Republicii Moldova, lipsa unui acord cu FMI și absența ajutoarelor internaționale cauzate de vizibilitatea redusă a reformelor profunde mult așteptate, au afectat în mare măsura tendințele generale ale barometrului de afaceri pe parcursul celui de-al patrulea trimestru 2015.

Barometrul, realizat de Camera de Comerț moldo-franceză și Asociația obștească de Colaborare Economică moldo-germană" arată tendințe negative în toate sectoarele, scăderea cea mai mare fiind atestată în cel al finanțelor, băncilor și asigurărilor. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova Emmanuel Skoulios a menționat că această situație este cauzată și de furtul miliardului din sistemul bancar.

”Cu siguranță acest tip de problemă a afectat considerabil imaginea Republicii Moldova. Vedem că părerea despre sectorul financiar-bancar este extrem de negativă în țara dvs și acesta demoralizează investitorii”, a declarat Emmanuel Skoulio.

În anul 2015 Republica Moldova a beneficiat de investiții străine directe într-un volum mai mare decât în 2011, dar acestea s-au datorat situației din anii precedenți. Pentru 2016 se așteaptă o scădere a acestora din cauza problemelor din anul trecut, a menționat reprezentantul Asociației obștești de Colaborare Economică moldo-germană Wolfgang Lerke

Ancheta a fost realizată în perioada 18 ianuarie – 5 februarie pe un eșantion reprezentativ de 562 de întreprinderi moldovenești și străine pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:7,2 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău