Un bărbat paralizat a putut merge din nou după o intervenție chirurgicală de pionierat, realizată în SUA

  • 25 Septembrie 2018 09:06
Un bărbat paralizat a putut merge din nou după o intervenție chirurgicală de pionierat, realizată în SUA

Un tânăr din Statele Unite care a rămas paralizat de la brâu în jos în urma unui accident de snowmobil a scris istorie în domeniul medicinei după ce a reușit să meargă în mod independent grație unei intervenții chirurgicale de pionierat, relatează luni Press Association.

O echipă de medici americani a utilizat un electrod implantat sub regiunea lezată pentru a stimula nervii din coloana vertebrală rămași intacți după accident.

În cadrul testelor, pacientul în vârstă de 29 de ani, a reușit să se ridice și să meargă pe o distanță de 102 metri cu ajutorul unui rolator ortopedic.

În momentul în care electrodul controlat de la distanță era oprit, bărbatul rămânea din nou paralizat.

Aceasta a fost pentru prima dată când bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a putut merge singur după ce a suferit accidentul, în urmă cu cinci ani.

''După implantare și pornirea stimulării pacientul și-a redobândit controlul voluntar al mișcărilor picioarelor'', a explicat neurochirurgul Kendall Lee care a condus echipa de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota.

''Motivul pentru care acest lucru este important este faptul că propria minte a pacientului, gândul, a condus mișcarea picioarelor sale. La fel de important este faptul că am reușit să-l facem să se ridice în mod independent și să își controleze pașii'', a declarat medicul care a precizat că ''este foarte interesant'', însă cercetarea se află deocamdată în prima etapă.

Bărbatul a suferit o leziune severă a coloanei vertebrale în zona mediană a spatelui care a dus la pierderea totală a funcției senzoriale și de mișcare mai jos de brâu.

Spre deosebire de nervii periferici, cei ai coloanei vertebrale nu se pot reface singuri. Din acest motiv, acest tip de leziuni reprezintă de cele mai multe ori evenimente care produc efecte devastatoare și schimbă viața persoanelor afectate ducând la paralizie dizabilitantă.

Tehnica utilizată de echipa de la Mayo Clinic, descrisă în jurnalul științific Nature Medicine, s-a bazat pe o tehnologie veche, reorientată.

Electrodul a fost adaptat de la un tip de dispozitiv electric utilizat în mod comun pentru tratarea durerii. Însă, acesta a fost amplasat într-o anumită zonă, situată sub locul leziunii, și pornit pentru a oferi un impuls corespunzător.

Intervenția chirurgicală a avut loc sub anestezie și a implicat inserarea unui electrod în spațiul epidural situat la nivelul coloanei vertebrale. O baterie implantată în abdomen a fost conectată la electrod prin intermediul unui fir ascuns sub piele.

În prima săptămână după operație, pacientul a fost nevoit să utilizeze un ham pentru reducerea riscului de cădere și pentru recăpătarea echilibrului. După 25 de săptămâni, el nu a mai avut nevoie de acest ham.

Pe parcursul unui an, pacientul a reușit să facă singur 331 de pași și să meargă continuu timp de 16 minute.

Un al doilea pacient a beneficiat de același tratament, iar starea sa se află în curs de evaluare, au declarat oamenii de știință în cadrul unei conferințe de presă.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău