Un avocat a lansat o petiție pentru a facilita procesul de redobândire a cetățeniei române

  • 01 Mai 2019 08:13
Un avocat a lansat o petiție pentru a facilita procesul de redobândire a cetățeniei române

Petre Costea, avocat și candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European din partea României, a lansat o petiție către autoritățile de la București privind redobândirea cetățeniei române de către cetățenii moldoveni, proces despre care spune că a devenit destul de anevoios în ultima perioadă, iar în multe cazuri este chiar întrerupt. Petre Costea îndemână moldovenii să semneze petiția, într-un număr cât mai mare, ca în următoarele trei săptămâni să o poată înmâna autorităților române.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul a spus că această acțiune nu are legătură cu campania electorală pentru alegerile europarlamentare, dar este un sprijin pentru cetățenii moldoveni, „în condițiile în care Guvernul României face o mare nedreptate cetățenilor Republicii Moldova”. Petre Costea a menționat că în luna februarie s-a aflat pentru o zi la Chișinău în vederea colectării de semnături pentru a-și înregistra candidatura la europarlamentare, însă cei solicitați nu au putut-o face deoarece nu dispuneau de acte românești. Unii dintre ei au spus că așteaptă de ani buni să redobândească cetățenia română.

Avocatul spune că a luat act de plângerile și îngrijorările moldovenilor, deoarece acum șase – șapte ani a trecut prin aceeași situație, când a lansat procesul de redobândire a cetățeniei române, după ce în anul 1978 a plecat din România, în SUA, în baza unui pașaport pe care scria Republica Socialistă România. Petre Costea își amintește că i-a luat mai mult de un an să-și redobândească cetățenia română, perioadă în care a făcut multe drumuri, inclusiv către București.

Avocatul a mai spus că în situația sa ar fi sute mii de români care au plecat din România, iar acum trec prin diferite dificultăți ca să obțină cetățenia română,. Avocatul își amintește a fost nevoie să facă multe demersuri ca să obțină actele, inclusiv să achite multe taxe. „A trebuit să vin în România ca să obțin certificat de naștere nou, eu, cel născut în România. A fost un proces cât se poate de abuziv și cât se poate de umilitor”, a spus Petre Costea.

Potrivit lui Petre Costea, petiția pe care o inițiază este pentru a cere respectarea drepturilor celor care doresc să redobândească cetățenia română. Avocatul spune că sunt necesare mii de semnături pentru ca petiția să poate fi înregistrată și să ajungă în atenția ajutoraților române. Astfel, îndemână pe toți cei interesați să o semneze online.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău