Un avion propulsat electric a fost testat în Norvegia în cadrul planului de electrificare a flotei aeriene interne

  • 19 Iunie 2018 14:12
Un avion propulsat electric a fost testat în Norvegia în cadrul planului de electrificare a flotei aeriene interne

Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor din Norvegia a călătorit, luni, cu un avion propulsat electric, un zbor de pionierat care face parte din planurile acestei țări de electrificare a flotei aeriene interne, informează DPA.

''A fost o experiență excelentă să iau parte la acest zbor și să fiu martor la evoluția aviației'', a declarat Ketil Solvik-Olsen într-un comunicat.

Avionul cu două locuri a fost pilotat de Dag Falk-Petersen, director executiv al companiei Avinor care operează aeroporturile din Norvegia.

''La Avinor vrem să demonstrăm că aeronavele electrice există deja pe piață și totodată să susținem Norvegia să devină o pionieră a aviației electrice așa cum țara noastră a fost pioniera mașinilor electrice'', a declarat Falk-Petersen.

Avionul electric poate contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul aviatic norvegian în următorii ani, a adăugat el.

Avinor a încheiat un parteneriat cu unele companii din industria aviatică și are în plan ca toate cursele interne să fie operate de avioane cu propulsie electrică până în anul 2040.

Pe lângă Guvern, acest proiect este sprijinit de companii aeriene precum Wideroe și SAS, dar și de Asociația Norvegiană a Sporturilor Aeriene și de organizația de mediu ZERO.

Transportul aerian este deosebit de important în Norvegia, o țară cu relief muntos și distanțe mari între localități, dar cu zboruri interne pe distanțe scurte.

''Rețeaua națională norvegiană, pe distanțe scurte, este ideală pentru testarea primelor zboruri comerciale (cu avioane) propulsate electric, a căror gamă și capacitate vor fi limitate'', a mai spus Falk-Petersen.

Aeronava Alpha Electro G2 a fost realizată de Pipistrel, un producător european cu sediul în Slovenia, potrivit postului norvegian NRK care a indicat că organizația The Future in Our Hands a salutat acest test.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău