UPDATE | Cei doi piloți care se aflau în avionul militar prăbușit în județul Bacău nu au suferit răni majore

  • 16 Iulie 2018 16:44
UPDATE | Cei doi piloți care se aflau în avionul militar prăbușit în județul Bacău nu au suferit răni majore

Cei doi piloți care se aflau în avionul militar prăbușit astăzi în județul Bacău nu au suferit răni majore, transmite corespondentul RRA, Gabriel Pop, care citează surse militare. Piloții au reușit să se catapulteze înainte ca aeronava de tip IAR 99 Șoim să se prăbușească, au fost recuperați din apele unui lac de acumulare și sunt evaluați de patru medici la Baza Aeriană 95 de la Bacău.

Epava avionul se află pe fundul lacului de acumulare de lângă comuna Nicolae Bălcescu. Ministrul apărării, Mihai Fifor, și șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, sunt în drum spre Bacău. Este cea de-al doilea incident în care este implicat un avion al Armatei României în mai puțin de 10 zile. Pe 8 iulie, un avion de luptă MiG 21 Lancer s-a prăbușit în timpul unui miting aviatic organizat la Baza Aeriană de la Borcea. Pilotul MiG-ului a murit, iar procurorii militari au deschis un dosar penal în acel caz.

Cei doi piloți care s-au catapultat în urma accidentului aviatic de la Bacău au căzut într-un lac de acumulare, de unde au fost recuperați. Ambii sunt conștienți, însă unul dintre ei a fost luat cu elicopterul pentru a fi transportat la spital. Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, este în drum spre baza militară 95 din Bacău. 

Un avion militar de instrucție de tipul IAR 99 Șoim s-a prăbușit în apropierea localității Nicolae Bălcescu din județul Bacău. Doi piloți se aflau la bord.

Din primele informații, cei doi piloți s-au catapultat când aeronava de școală s-a prăbușit în capătul pistei, scrie Digi24.

Ministrul român al Apărării Mihai Fifor a declarat că avionul decolase de la Baza Aeriană Bacău și că se afla într-o misiune de antrenament.

Conform lui Fifor, piloții care au reușit să se catapulteze sunt căutați la această oră.

Incidentul are loc la o săptămână după ce un MiG 21 LanceR s-a prăbușit în tinpul unui miting aviatic, la Baza Borcea. Pilotul a murit în explozia produsă după prăbușirea aparatului.

IAR 99 Șoim este un avion militar românesc, produs de Avioane Craiova SA. Întrebuințarea principală este aceea de avion de antrenament dare este capabil să asigure și misiuni de atac la sol (CAS - close air support) precum și misiuni de recunoaștere.

Acest tip de avion va intra într-un proces de modernizare, urmând a fi folosite pentru instruirea piloților de F-16.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău