Un avion cu destinația Israel a traversat pentru prima oară spațiul aerian saudit

  • 22 Martie 2018 22:59
Un avion cu destinația Israel a traversat pentru prima oară spațiul aerian saudit

Compania Air India a lansat joi primul zbor regulat către Israel ce traversează spațiul aerian al Arabiei Saudite, punând capăt unei interdicții de decenii a Riadului pentru zborurile spre Israel prin spațiul aerian al regatului, relatează AFP.

Acest zbor inaugural a decolat din New Delhi la 12.30 GMT și urmează să aterizeze la Tel Aviv la 19.45 GMT, potrivit companiei indiene.

"Vom asigura zboruri fără escală de la New Delhi la Tel Aviv din 22 martie prin spațiul aerian saudit", a declarat purtătorul de cuvânt al Air India, Praveen Bhatnagar.

Această nouă linie a fost anunțată în iulie anul trecut de prim-ministrul indian Narendra Modi, în timp ce omologul său israelian Benjamin Netanyahu a sugerat pentru prima dată în ianuarie că ar putea traversa spațiul aerian saudit.

Riadul nu întreține relații oficiale cu Israelul, iar compania israeliană El Al survolează în prezent Marea Roșie pentru destinațiile sale indiene, pentru a evita spațiile aeriene saudit și iranian.

Survolul Arabiei Saudite va reduce semnificativ timpul de zbor între India și Israel.

Benjamin Netanyahu și administrația americană a lui Donald Trump favorizează ideea unei noi convergențe a intereselor între Israel și țările arabe, începând cu Arabia Saudită, mai ales în fața ascensiunii Iranului.

Ei sugerează că aceasta ar putea conduce la o reconfigurare diplomatică regională, în timp ce doar două țări arabe (Egipt și Iordania) întrețin relații diplomatice cu Israelul.

În ciuda unor semne de interacțiune discretă, autoritățile din Arabia Saudită nu vorbesc despre posibile contacte, chiar informale, cu Israelul. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău